06.2011: “Adevărata reformă administrativă” de Sorin Ioniţă

In timp ce toata Europa e preocupata de rationalizarea spatiului administrativ, guvernele romanesti au permis ca primariile, in special cele rurale sa se înmulteasca semnificativ dupa 2000. Nici numarul municipiilor nu a scazut, ci dimpotriva. In realitate, este o urmare a ambitiei copilaresti a unor primari sau deputati de a da orasului lor un statut perceput ca superior, fara ca asta sa se reflecte în – sau sa ajute în vreun fel – nivelul real de dezvoltare. Efectele au fost chiar adverse in unele cazuri.

In mod absurd si caraghios, unele dintre cele mai sarace judete din Romania au mai multe municipii decat cele bogate si, in paralel, s-a declansat o cursa politica nechibzuita de a transforma comunele în orase fara un scop precis, doar pentru onoare.

Din diverse motive, printre care si cele electorale, numarul comunelor a crescut sub ochii guvernelor postdecembriste, creand o puternica fragmentare administrativa. In practica, efectul se vede azi in faptul ca un numar semnificativ dintre primariile rurale au cheltuieli mai mari decat venituri.

In aceste conditii, expertii SAR recomanda ca metoda mai buna de eficientizare si reducere a coruptiei eliminarea prin fuziune a cel putin 25% din comunele Romaniei.

Vezi in material detalii legate de numarul si cheltuielile acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*