07.2009: “Anti-reformă în sectorul energie” de Ana Otilia Nuţu

Guvernul Boc vrea sa creeze doua companii integrate pe piata romaneasca de electricitate, reluand o intentie mai veche a guvernului Tariceanu. Ca atare, povestea restructurarii sectorului continua, cu o idee inca si mai proasta decat cea de anul trecut: daca atunci discutam de infiintarea unui mamut energetic, acum vorbim de doi, in care intra si sectorul minier, precum si cel al gazului, intr-un amestec original de opacitate si ineficienta. SAR vede doar dezavantaje – si nici un singur beneficiu ce ar putea fi adus de asemenea masura. Recomandam apasat reconsiderarea sa, pentru motivele pe care le explicam in Policy Brief-ul atasat.

Analiza noastra continua o campanie pentru buna guvernare in sectorul energetic, inceputa anul trecut, disponibila aici.

Nou: Ministerul Economiei a decis pe 15 iulie sa prelungeasca perioada de dezbatere pe masurile propuse de restructurare a sectorului energetic.

Nou: Jean Constantinescu, presedinte IRE, fost presedinte CONEL, Transelectrica, ANRE si reformator al sistemului energetic intre 1997-2005 a explicat pe 16 iulie intr-un interviu pe Hotnews de ce restructurarea sectorului energetic in formula propusa de guvern nu este o masura oportuna.

Nou: Otilia Nutu a explicat pe blogul CRPE de ce in formula de restructurare propusa de guvern ne paste o amenda usturatoare de la Comisia Europeana.

Nou: Banca Mondiala considera ca in sectorul energetic trebuie continuate investitiile si privatizarile, si nu facuta restructurarea sectorului in formula propusa de Ministerul Economiei.

Nou: Jean Constantinescu isi exprima pe Hotnews ingrijorarea ca infiintarea celor doua companii integrate de energie ar duce la desfiintarea bursei de energie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*