07.09.2006: Apel al “Coaliţiei pentru o Guvernare Curată”

Coaliţia pentru o Guvernare Curată (continuatoare a Coaliţiei pentru un Parlament Curat iniţiată în 2004) urmăreşte cu îngrijorare modul lent în care avansează construirea instituţiilor pentru combaterea corupţiei în România, deşi, verbal, această temă este declarată prioritară de absolut toate forţele politice, ca şi de partenerii externi ai României.

 

Chiar zilele acestea se discută în Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor proiectul guvernului de înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) – acea instituţie ce urmează să verifice declaraţiile de avere şi interese ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. Constatăm că se manifestă în rândul parlamentarilor acestei Comisii o rezistenţă puternică faţă de ideea unei ANI independente şi înzestrate cu mijloace eficiente de a controla dacă un demnitar a minţit sau nu în declaraţii.

 

Organizaţiile semnatare invită întreaga presă şi opinie publică din România să urmărească dezbaterile parlamentare pe tema controlului averilor şi luptei anti-corupţie. În plus, aşa cum se întâmplă în toate ţările democratice, invită cetăţenii preocupaţi de subiect să-şi contacteze deputaţii şi senatorii (în special cei din circumscripţiile CJ, CV, DB, GJ, GL, MH, NT, OT, SB, SV, VN şi Buc prezenţi în Comisie, vezi mai jos) pentru a-şi exprima acordul sau dezacordul pentru modul cum opiniile lor sunt reprezentate în Parlament pe tema crucială a luptei anti-corupţie.

 

Facem un apel către următorii membri ai Comisiei Juridice a Camerei, care, fie din convingere personală, fie din loialitate de partid, susţin amendamente de natură să facă din ANI o instituţie ineficientă, pentru ca ei să-şi reconsidere poziţia, în interesul luptei anti-corupţie în România. Cu precădere apelul nostru este îndreptat către domnii Eugen Nicolicea (PSD), Marton Arpad (UDMR) şi Bogdan Ciucă (PC), care s-au constituit în lideri de opinie de facto în numele partidelor lor pe tema blocării controlului averilor demnitarilor.

 

SEMNATARI:

 

Academia de Advocacy

 

Agenţia de Monitorizare a Presei “Academia Caţavencu”

 

Alianţa Civică

 

APADOR-CH

 

Asociaţia Pro Democraţia

 

Asociatia pentru Protejarea şi Promovarea Libertăţii de Exprimare

 

Centrul pentru Jurnalism Independent

 

Freedom House, Romania

 

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

 

Romania Think Tank (RTT)

 

Societatea Academică din România (SAR)

 

Societatea Timişoara

 

 

Citeste intreg apelul >>>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*