SAR şi CRPE: Raport “Când, cum şi de ce a acceptat România condiţiile UE în domeniul politicilor anticorupţie. Recapitulare 1999 – 2010”

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) împreună cu Societatea Academică din Romania (SAR) au lansat raportul “Cand, cum și de ce a acceptat Romania conditiile UE în domeniului politicilor anti-coruptie? Recapitulare 1999 – 2010”. Raportul evaluează relatia dintre Romania şi Uniunea Europeană în domeniul politicilor anticoruptie şi gradul în care Romania a îndeplinit conditionalitătile privind reforma justitiei din 1999 şi pană în prezent.

Pornind de la literatura de specialitate privind europenizarea, studiul arată că Uniunii Europene i-a lipsit un acquis semnificativ în domeniul anticoruptiei. Mai mult, în relatia cu Romania, Comisia Europeană s-a aflat într-un proces de învătare deoarece a trecut de la conditionalităti care cereau adoptarea unor legi sau institutii, pană la a pune pe agendă implementarea şi functionalitatea efectivă a acestora. Studiul este cel de-al patrulea din cadrul proiectului “Evaluarea eficientei Mecanismului UE de Cooperare și Verificare în domeniul Justitiei”.

Recomandări pentru perioada post-2009”. Proiectul este finantat de Uniunea Europeană prin programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 – Consolidarea sprijinului societătii civile în lupta împotriva coruptiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*