Cercetătorii SAR au participat la evenimentul “Strengthening Resilience to Corruption and State Capture in Southeast Europe”

unspecifiedPe 14 iunie 2016, Southeast European Leadership for Development and Integrity (SELDI) a organizat un policy workshop intitulat “Strengthening Resilience to Corruption and State Capture in Southeast Europe” la Bruxelles. Acest eveniment s-a axat pe problematica (anti)corupţiei şi bunei guvernări a sectorului energetic din Balcanii de Vest şi Turcia. SELDI, cea mai mare coaliție anticorupție din Europa de Sud-Est, a discutat cu actori interesaţi de la nivel local şi regional despre cele mai bune metode de a transforma cercetarea existentă în domeniul anticorupţiei şi bunei guvernări în unelte eficiente de politici publice şi advocacy.

SELDI a prezentat principalele rezultate ale Corruption Monitoring System in SEE din 2016, care indică faptul că așa numita “petty corruption” (corupția măruntă) a fost devansată de corupţia politică/de la nivel înalt drept principala grijă a reformiştilor naţionali şi internaţionali şi principala sursă de prejudicii economice şi sociale. De asemenea, au fost prezentate și rezultatele raportului inititulat Regional Energy Governance and State Capture Assessment. Acesta a examinat impactul corupţiei şi capturii de stat asupra guvernării sectorului energetic şi identifică principalele cauze şi consecinţe ale capturii instituţiilor active în acest domeniu.

Printre descoperiri se numără faptul că în 2016 între 10% şi 50% dintre cetăţenii adulţi ai ţărilor studiate au fost în situaţia de a li se cere mită în anul precedent (Figura 1). De asemenea, pe de o parte, cea mai mare scădere a presiunii corupției (solicitare directă a mitei) între 2014-2016 s-a înregistrat în Bulgaria, Muntenegru și Serbia, iar pe de altă parte, în aceeași perioadă, această presiune s-a amplificat în Bosnia, Macedonia și Kosovo (Figura 2).

Figura 1: Presiunea corupției și implicarea în corupție în 2016

corruption pressure

Sursa: Monitoring Corruption in SE Europe: 2016 results

Figura 2: Diferența între 2014-2016 în ceea ce privește presiunea corupției 

diferences

Sursa: Monitoring Corruption in SE Europe: 2016 results

Detalii despre eveniment, agenda și prezentările invitaților pot fi accesate aici.

Proiectul SELDI este implementat de un consorţiu condus de Center for the Study of Democracy (Bulgaria) şi cofinanţat de Uniunea Europeană și Central European Initiative (CEI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*