Cetăţeni pentru Energie – Prima evaluare a ANRE

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si-a pierdut anul trecut autonomia bugetara, iar Comisia Europeana ne ameninta cu un infringement din martie 2011. Ce e de facut? Noi propunem o solutie din care are de castigat toata lumea: Guvernul sa dea inapoi ANRE sursele proprii de finantare cerand in schimb angajamente clare si verificabile de buna guvernare, comportament etic, predictibilitate, transparenta si cresterea calitatii reglementarilor.

In cadrul proiectului nostru “Cetateni pentru Energie”, finantat de Partnership for Transparency Fund, am facut o evaluare in detaliu a reglementatorului in energie ANRE. Evaluarea se bazeaza in principal pe o metodologie a Bancii Mondiale si surprinde chestiuni de buna guvernare si calitate a reglementarilor, precum si impactul acestora asupra sectoarelor reglementate (electricitate si gaz). Metodologia si raportul final au fost revizuite (peer review) de 5 experti, romani si internationali, cu expertiza in energie, concurenta si protectia consumatorului. Rezultatele evaluarii se gasesc aici.

Proiectul “Cetateni pentru Energie” este un watchdog asupra reglementatorului ANRE. Conceptul de proiect a castigat anul trecut un premiu in cadrul competitiei internationale Global Integrity Impact Challenge.

O noua evaluare va avea loc in luna ianuarie, cand vom urmari progresul ANRE in implementarea recomandarilor din raport.

Recomandarile pe scurt, in ultimul nostru Policy Brief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*