14-15.03.2009: Cetăţenii români au dezbătut viitorul lor în UE la Consultările Cetăţeneşti Europene

Pe 14-15 martie, 50 de cetateni romani au participat la Consultarile Cetatenesti Europene, pentru a dezbate despre cum poate Uniunea Europeana sa le influenteze viitorul economic si social. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului si in deschidere au vorbit Roberta Anastase, Presedintele Camerei Deputatilor, Nicolae Idu, reprezentantul Comisiei Europene, si Laura Pop, Subsecretar de stat Departamentul de Afaceri Europene.

Din Consultari au rezultat zece recomandari, ce au fost discutate cu actualii europarlamentari sau candidati la alegerile din iunie 2009, prezenti la eveniment: Daniel Funeriu, Victor Bostinaru, Cristian Preda, Andreea Vass, si Calin Catalin Chirita.

Cele zece recomandări ale cetatenilor romani:

1. UE trebuie sa aiba un sistem de monitorizare externa a proiectelor de infrastructura realizate din fonduri europene in Romania.

2. UE trebuie sa asigure o comunicare eficienta intre cetatenii statelor membre si institutiile europene pentru o mai buna cunoastere a realitatii obiective si pentru luarea unor decizii corecte.

3. UE ar trebui sa incurajeze masuri care sa asigure accesul la educatie pentru copiii din familiile sarace, cu prioritate din mediul rural.

4. UE ar trebui sa implice mai mult agricultorii in programarea fondurilor care le sunt destinate pentru a le fi cu adevarat accesibile si pentru a fi adaptate contextului local (national), sa se asigure ca sunt informati complet si pe intelesul lor, ca primesc consultanta in accesarea fondurilor, si sa se implice indeaproape in monitorizarea folosirii banilor in toate etapele.

5. UE ar trebui, pentru a contribui la dezvoltarea antreprenoriatului social, sa formuleze standarde comune pentru integrarea persoanelor dezavantajate, sa colaboreze cu autoritatile nationale pentru informarea cu privire la bune practici si sa incurajeze statele membre sa simplifice procedurile si sa acorde facilitati pentru infiintarea de intreprinderi sociale.

6. UE ar trebui, pentru a incuraja voluntariatul in tarile membre, sa deruleze campanii de informare cu privire la voluntariat, sa faciliteze schimbul de experienta si sa finanteze campaniile de voluntariat.

7. UE ar trebui sa sprijine cu expertiza si fonduri institutiile din noile state membre cu atributii in administrarea zonelor protejate.

8. UE ar trebui, in scopul de a crea un sistem de reconversie si orientare profesionala eficient, sa realizeze o baza de date pe competente profesionale, sa realizeze niste prognoze referitoare la piata muncii si sa propuna noi standarde minime pentru consilierea pofesionala pe tot parcursul vietii.

9. UE ar trebui sa continue sa investeasca in pregatirea profesorilor si in schimburile de experienta si sa stabileasca standarde de calitate in dotarea materiala a scolilor si sa finanteze realizarea lor pentru a asigura un invatamant de calitate.

10. UE ar trebui sa finanteze studii de piata si prognoze economice, sa deruleze programe de promovare a produselor si sa incurajarea statele membre sa acorde subventii pentru produsele traditionale, in scopul de a incuraja exportul de produse finite din statele noi membre.

Consultarile Cetatenesti Europene sunt un program european finantat de Comisia Europeana, Fundatia King Baudouin si partenerii nationali din cele 27 de state membre, iar SAR este partenerul national pentru Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*