Coalitia pentru o Guvernare Curată cere clasei politice să nu pună în pericol statul de drept

18 octombrie 2009

Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC) îsi exprima îngrijorarea fata de deteriorarea situatiei politice din România, care poate pune în pericol statul de drept si achizitiile democratice de pana acum.

CGC solicita presedintelui Traian Basescu, sefilor partidelor politice, candidatilor la presedintie, Curtii Constitutionale si tuturor celor care au autoritatea si mijloacele sa intervina pentru a preveni urmatoarele:

1. Orice forma de act politic radical, cum ar fi dizolvarea Parlamentului. Alegerile prezidentiale ofera candidatilor ocazia de a intra în competitie democratica: candidatul ales va trebui sa guverneze cu majoritatea parlamentara, nu împotriva ei. Alegerile prezidentiale, pe de o parte, si votul parlamentar pentru investituta guvernului, pe de alta, sînt componente indispensabile si la fel de importante ale manifestarii vointei democratice. Ne manifestam mai ales îngrijorarea fata de intentia declarata a presedintelui în exercitiu de a dizolva Parlamentul, declaratie retrasa doar dupa ce însa fusese aparata public de unii din consilierii sai.

2. Orice forma de viciere a vointei electoratului prin modificari organizatorice, legale sau de alte natura fata de votul în sine. Chemam Autoritatea Electorala Permanenta, partidele politice ca si toate organizatiile electorale de profil pentru alcatuirea unui comitet de supraveghere a acestor alegeri. Descurajam orice intentie de modificare a cadrului organizatoric si legal fata de cel al alegerilor precedente, prin modificari legislative sau adaugari de noi sectii de votare.

3. Orice atentat la adresa statului de drept. Exista candidati care si-au declarat pe fata intentia de interveni în justitie, sau altii care îsi propun sa forteze limitele constitutionale din incapacitatea de a obtine pentru partidele lor o majoritate pe care nu reusesc sa o obtina la urne. Chemam pe toti candidatii sa faca declaratii neechivoce fata de aceste aspecte si încurajam votantii sa nu voteze pe cei care îsi propun pe fata sa controleze organisme precum Procuratura sau Curtea Constitutionala.

4. Orice forma de a mai politiza statul, deja excesiv politizat, si de a frauda vointa electoratului prin “cumparare” sau persuadare de oameni politici alesi sub o anumita culoare politica sa îsi transfere sprijinul la un alt candidat sau partid. Practica migratiei politice este imorala si ilegala, o forma de coruptie politica, iar încurajaraea migratiei nu rezolva nici o problema, dimpotriva, creaza altele noi.

In numele Coalitiei pentru o Guvernare Curata semneaza:

Alianta Civica

Academia de Advocacy

Cartel Alfa

Freedom House

Grupul pentru Dialog Social

Societatea Academica din Romania

Societatea Timisoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*