Coaliţia pentru o Guvernare Curată (2004-2005)

Ultimii ani au reprezentat o perioadă de activism civic intens din partea SAR, cu scopul de a spori nivelul de răspundere asumată de guvern şi de clasa politică românească. În 2004 acesta a devenit foarte energică şi vizibilă sub forma Coaliţiei pentru un Parlament Curat (CPC) iniţiată de SAR şi unsprezece alte organizaţii din societatea civilă românească. CPC a avut un rol major în timpul campaniei pentru alegerile locale din iunie 2004 şi alegerile generale din noiembrie 2004, în sensul că a adus responsabilitatea personală şi profesionalismul candidaţilor în centrul discuţiei publice. În ianuarie 2005, CPC s-a transformat în Coaliţia pentru o Guvernare Curată (CGC –contracoruptie.ong.ro).

Acest gen de implicare civică reprezintă o prioritate permanentă pentru SAR, iar monitorizarea calităţii guvernării îmbracă multe forme. Câteodată încorporăm astfel de componente în programele noastre obişnuite; dar adesea facem uz de acţiune directă când se iveşte o fereastră de oportunitate; investim timp şi expertiză oferind servicii de consultanţă instituţiilor publice în proiectarea politicilor publice sau reformarea cadrului legislativ; mobilizăm publicul în sprijinul schimbării; şi cooperăm cu media pentru a promova transparenţa, responsabilitatea şi buna guvernare.

Activităţi:

• Din ianuarie 2005 am avut o colaborare permanentă cu echipa Ministerului de Justiţie. Am ajutat la elaborarea unei noi strategii şi a unui plan de acţiune anticorupţie, precum şi la restructurarea cadrului instituţional necesar implementării acestor acţiuni. Prima etapă a acestui efort a avut loc în prima jumătate a lui 2005 sub egida Freedom House, Inc. care la cererea UE a produs un audit al stadiului aplicării strategiei anticorupţie a guvernului român..
• Din 2004, am furnizat expertiză direct Ministerului de Justiţie, pentru crearea unor reguli credibile de integritate profesională pentru demnitari şi funcţionari publici. SAR a lucrat la elaborarea formularului de declarare a averilor şi a intereselor adoptat de guvern în 2005
• Începând cu 2005 SAR a demarat o campanie de advocacy pentru a convinge cele două camere ale Parlamentului să îşi schimbe regulamentele interne de funcţionare, pentru ca activitatea să devină mai transparentă şi mai eficientă. Efortul principal este programat pentru sesiunea 2005-2006 a legislativului. Mai precis, am solicitat o mai mare deschidere faţă de public a întrunirilor comitetelor parlamentare; instituţionalizarea practicii consultărilor publice în aceste comitete; şi declasificare votului în plen prin înregistrarea şi publicarea istoriei de vot a fiecărui parlamentar.

Citeste si: Coalitia pentru o Guvernare Curata cere clasei politice sa nu puna in pericol statul de drept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*