Coaliţia pentru Parlament Curat – Alegeri locale şi generale (2004)

Avand in vedere lipsa de surse alternative de informare pentru peste 80% din populatia Romaniei (care nu citeste ziare politice) si de nemultumirea generala in ceea ce priveste calitatea clasei politice romanesti, douasprezece ONG-uri romanesti au infiintat in 2004 la initiativa SAR o Coalitie pentru un Parlament Curat (CPC) (www.ong.ro) cu obiectivul de a monitoriza candidatii la alegerile parlamentare ai principalelor partide politice. Aceasta monitorizare s-a realizat pe baza a 10 criterii de integritate morala precum: daca a facut politie politica in perioada comunismului, daca s-a aflat in situatii de conflict de interese sau incompatibilitati şi a obtinut avantaje materiale in urma acestor situatii etc.

Conceptul a fost intai testat pe sapte mari orase in alegerile locale din iunie 2004 şi apoi extins la toti candidatii din alegerile nationale din noiembrie. Au fost realizate liste regionale cu candidatii care nu indeplineau criterii stabilite de coalitie şi distribuite in circa 2 milioane de exemplare. Din circa 200 de candidati monitorizati 98 dintre candidatii numiti de CPC au fost retraşi de pe liste de partidele lor sau au fost sanctionati de electorat; 104, deşi prezenti pe „listele negre” ale CPC, au reuşit să intre in parlament. Campania „Coaliţia pentru un Parlament Curat” este citată în raportul din 2006 al Băncii Mondiale Anticorruption in Transition 3 ca exemplu de bună practică.
Mai multe detalii aici.

Finantator: Fundatia Soros pentru Democratie

Coaliţia pentru Parlament Curat se extinde în Europa de Sud Est

SAR a organizat în 2006 o conferinţă internaţională pentru promovarea modelulul Coaliţiei pentru Parlament Curat. Ca efect al acestei iniţiative şi cu sprijinul SAR, în 2007 societatea civilă s-a organizat similar în Bulgaria pentru alegerile europene, în Serbia, Croaţia şi Kosovo.

Cititi si:

România exportă Coaliţia pentru un Parlament Curat în Balcani

La Sofia a fost lansată varianta bulgărească a Coaliţiei pentru un Parlament Curat

Finantat de Fundatia Soros pentru Democratie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*