Coaliţia pentru un Parlament Curat (2004)

Având în vedere lipsa de surse alternative de informaţii pentru cei 80% dintre români care nu citesc ziare politice şi nemulţumirea generală cu calitatea clasei politice româneşti, doisprezece ONG-uri româneşti au înfiinţat în 2004 la iniţiativa SAR o Coaliţie pentru un Parlament Curat (CPC) (www.romaniacurata.ro). Conceptul a fost întâi testat pe şapte mari oraşe în alegerile locale din iunie 2004 şi apoi extins la toţi candidaţii din alegerile naţionale din noiembrie.

CPC a stabilit întâi criteriile care ar face un canditat să fie nepotrivit pentru un Parlament curat: a) migrarea repetată de la un partid politic la altul; b) existenţa unor acuzaţii de corupţie sau conflicte de interese bazate pe dovezi verificabile; c) colaborarea cu fosta Securitate. Al doilea pas a fost să discutăm aceste criterii cu conducerea principalelor partide politice. A urmat monitorizarea candidaţilor principalelor partide politice, constând în: a) adunare de informaţii de la surse locale credibile, inclusiv media; b) adunare de informaţii relevante de la instituţii publice; c) verificarea informaţiilor adunate. Astfel a fost compilată o liste cu acei candidaţi care îndeplineau unul sau mai multe criterii de includere şi care erau astfel consideraţi de CPC ca fiind nepotriviţi moral pentru o poziţie în viitorul parlament. „Listele negre” au fost trimise la partidelor politice, care au fost rugate să reexamineze fiecare caz şi să decidă dacă doresc să retragă sau să menţină candidatul, sau să conteste aceste date. Retragerea de pe listele electorale a dus la încetarea activităţii de monitorizare din partea CPC. Ultimul pas a constat în finalizarea listelor cu biografiile cadidaţilor “cu probleme” şi distribuirea lor sub forma a aproape două milioane de fluturaşi în întreaga ţară, cu accent pe zona rurală. Fluturaşii au fost de asemenea puşi pe o pagină web astfel încât să poată fi obţinuţi de orice persoană interesată şi distribuiţi mai departe.

Prin această acţiune CPC a obţinut o vizibilitate enormă şi o acoperire media extraordinară, devenind unul dintre punctele de interes ale campaniei electorale din 2004. Coaliţia a câştigat procesele pornite împotriva sa de diferiţi candidaţi şi demnitari, bazându-se pe argumentul libertăţii de expresie. 98 dintre candidaţii numiţi de CPC au fost retraşi de pe liste de partidele lor, sau au pierdut alegerile; 104, deşi prezenţi pe „listele negre” ale CPC, au reuşit să intre în parlament. Rata de succes a fost deci puţin sub 50%. O carte în limba engleză (în imagine) cu povestea CPC, ameninţările primite, articole de presă şi biografiile candidaţilor “cu probleme” a fost publicată la câteva luni după alegerile din 2004.

 

One Response to Coaliţia pentru un Parlament Curat (2004)

  1. Pingback: Campanie RC: Crează chiar tu o nouă clasă politică! Episodul 1. De ce să nu votăm traseiști | România curată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*