05.10.2006: Coaliţia pentru un Parlament Curat – Alegeri Europene (2007)

Mai multe organizaţii ale societatii civile au luat decizia de a pune la punct cu ocazia viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European o noua runda de monitorizare a integritatii oamenilor politici care aspiră să reprezinte România în acest for, dupa metodologia folosita în anul 2004 de catre Coalitia pentru un Parlament Curat.

Raţiunile acestei decizii sînt simple: e important ca România sa trimita în Europa persoane de cea mai buna calitate, asfel încît acesti oameni sa o reprezinte adecvat si sa dea dreptate acelor europeni care au sustinut în procesul integrarii. E important ca alegatorii sa fie informati asupra candidatilor si a întregului proces de alegeri europene.

Coaliţia pentru un Parlament Curat – Alegeri Europene va reproduce în linii mari metodologia folosita la monitorizarea alegerilor din 2004. Vor fi utilizate întocmai acele criterii de integritate care au fost agreate cu majoritatea partidelor politice si care devin cu atît mai relevante pentru reprezentanţii nostri în Europa. Acestea sînt:

1. Profit necuvenit ca urmare a unui conflict de interese cît timp persoana a detinut functii publice;
2. Persoana aflata sub urmarire penală;
3. Persoana care se afla deja în al treilea partid politic sau mai mult în urma unor mutari repetate în cautare de avantaje personale, fara ca partidele anterioare sa se fi desfiintat, fuzionat cu cel actual sau sa îsi fi schimbat orientarea politica în mod radical fara acordul candidatului;
4. A colaborat ca agent sau informator cu Securitatea;
5. Se afla sau s-a aflat în incompatibilitate cu o functie publica pe care a detinut-o;
6. Este detinatorul unei averi disproportionate fata de sursele sale declarate de venit;
7. Ar intra într-o forma sau alta sub incidenta proiectului de lege a lustratiei, aprobat deja de o camera parlamentara.

Vor fi monitorizati candidatii partidelor care sînt indicate de sondaje ca avînd sanse sa depaseasca pragul electoral. Rezultatele monitorizarii vor fi trimise initial partidelor pentru a le oferi posibilitatea verificarii si eventual retragerea acestor candidati. Ulterior numele ramase pe lista vor fi publicate. Candidatii vor avea la dispozitie o perioada de gratie în care sa conteste rezultatele monitorizarii fara ca numele lor sa fie dat publicitatii.

Monitorizarea va fi realizata de ziaristi de investigatie, care vor fi verificati de catre referenti anonimi. Membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat – Alegeri Europene, care poarta raspunderea juridica, vor adopta decizia finala asupra formei listelor cu candidatii care nu îndeplinesc criteriile de integritate ale societatii civile.

Academia de Advocacy
Agenţia de Monitorizare a Presei
Alianta Civica
Asociatia Pro Democratia
Cartel Alfa
Centrul pentru Jurnalism Independent
Freedom House Romania
Grupul pentru Dialog Social (GDS)
Societatea Academica din România (SAR)
Societatea Timisoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*