Combaterea populismului din spațiul public

Având în vedere succesul de care s-a bucurat Carta Albă a Bunei Guvernări și Alianța pentru România Curată, Societatea Academică din România a lansat un nou proiect menit să atragă atenția asupra pericolului generat de populism, și să crească implicarea cetățenilor în dezbaterea publică.

În calitatea sa de cel mai vechi think tank din România încă activ, SAR abordează o problemă de actualitate – populismul în spațiul public. Deși populismul extrem nu a atins cotele din alte țări vecine, există un trend care necesită o monitorizare aparte. Un exemplu relevant este relativul succes pe care Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) l-a înregistrat în ultimele alegeri parlamentare din România (2012), un succes bazat în mare parte pe un discurs populist propagat în media.

Scopul:

SAR își propune să abordeze răspândirea discursului populist prin intermediul unor mecanisme diverse. Prima vizată este media, principalul instrument prin care populismul este propagat. Un motiv pentru aceasta este alinierea politică a mass media cauzată de variatele interese politice reflectate de către trusturi media deținute de către actori situați în tabere adverse. În al doilea rând, în ceea ce privește politicile publice, SAR se va axa pe probleme relevante din spațiul public, cum ar fi sistemul de pensii, încurajând cetățenii să se implice în dezbateri. În al treilea rând, după etapa consultativă menționată anterior, SAR dorește să încurajeze o mai mare implicare a publicului în vederea formulării politicilor publice.

Obiectivele și activități:

Proiectul urmărește trei obiective, fiecare dintre aceste având alocate o serie de activități aferente:

1. Punerea în evidență a faptului că mijloacele de informare în masă sunt subordonate unor interese politice și economice, inversarea acestei tendințe și crearea de alternative – scopul acestei părți a proiectului este de a identifica și contesta această subordonare, care afectează modul cum este stabilită agenda în mass media. Scopul se va realiza prin intermediul mai multor activități, precum: (a) formularea unor recomandări de politici pentru modificarea legislației care reglementează funcționarea mass-media; (b) promovarea monitorizării și a auto-reglementării în jurnalism; (c) înființarea și consolidarea Coaliției pentru Media Curată; (d) continuarea Alianței pentru România Curată și a platformei sale online; (e) dezvoltarea unei secțiuni interactive de „Fact Check”.

2. Raționalizarea și democratizarea procesului de formulare a politicilor publice cu scopul de a spori vizibilitatea dezbaterii pe tema reformelor propuse. Activitățile se vor axa pe: (a) analiza politicilor în domeniile: sănătate, regionalizare și absorbție de fonduri  europene, învățământ (analiza modurilor de finanțare a școlilor și a performanței acestora) energie; (b) organizarea a patru workshop-uri care să comunice decidenților politici rezultatele cercetărilor (c) promovarea unor Carte Verzi despre cele patru domenii de interes menționate anterior; (d) dezvoltarea și menținerea unei noi secțiuni, „Your story on” („Povestea ta”) pe platforma online.

3. Creșterea interesului  publicului pentru procesul de formulare de politici. Acest obiectiv va fi realizat prin: (a) cercetarea datelor primare și secundare asupra participării electorale, politice și civice, urmate de publicarea unui raport; (b) efectuarea unei analize legale a participării publice la consultări publice; (c) îmbunătățirea cadrului legal pentru formularea de politici publice bazate pe rezultatele unor cercetări prealabile; (d) creșterea numărului de subiecte de dezbatere pe platforma online a SAR precum și creșterea numărului de participanți la dezbatere; (e) organizarea de competiții pentru bloggerii locali.

Finanțator: Open Society Foundation – Think Tank Fund

Perioada de implementare: noiembrie 2013- aprilie 2015

One Response to Combaterea populismului din spațiul public

  1. alex rauta says:

    E binevenita initiativa. Sunt oarecum surprins ca din subiectele populiste SAR gaseste ca ar fi cel mai util sa se aplece asupra sistemului public de pensii. Poate fi insa un lucru bun. As zice ca ar fi inca si mai bun daca dezbaterea asupra sistemului public de pensii ar fi corelat cu cel putin inca una, asupra sistemului de taxe si impozite care genereaza veniturile necesare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*