06.06.2011: Conferinţa “Confiscarea – bune practici internaţionale şi situaţia din România”

Prevederea din Constitutia actuala a Romaniei conform careia caracterul licit al averii se prezuma nu mai exista in nicio alta tara civilizata, si se dovedeste in practica o adevarata “licenta pentru furt”.  Practic, in Romania renteaza sa fii corupt chiar daca esti prins – stai in inchisoare cel mult doi-trei ani, dupa care te poti bucura in liniste de averea agonisita. Ce fac alte tari? Cum putem schimba practicile in Romania? Este o problema de legislatie, sau si de practica?

Despre toate acestea s-a discutat pe 6 iunie, la conferinta cu tema “Confiscarea – bune practici internationale si situatia din Romania”, organizata de Societatea Academica din Romania si Freedom House. Despre practicile din SUA, UK si Franta au vorbit dl. Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA la Bucuresti, dl. Peter Thomas, consilier politic al Ambasadei UK, dl. Federic Teillet, Magistrat, consilier al Ministerului Justitiei. La conferinta au participat ANAF, DNA, Curtea Constitutionala, ANI, consilieri prezidentiali, ONG-uri, Oficiul pentru prevenirea spalarii banilor, politicieni.

Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului Initiativa pentru o Justitie Curata, finantata de Ambasada Statelor Unite prin programul de Granturi pentru Democratie.
Puteti urmari inregistrarea primei parti a conferintei si principalele idei dezbatute aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*