24-25.03.2007: Consultarea cetăţenească europeană

Societatea Academică din România a organizat, la 24-25 martie 2007, prima sesiune de consultări europene a cetăţenilor României. Evenimentul a avut loc în Bucureşti la centrul de conferinţe World Trade Center, în sala New York.

Sub denumirea de “Consultarea Cetăţenească Europeană: Spune ce crezi” acest eveniment face parte din seria de consultări naţionale cetăţeneşti care se desfăşoară în toate cele 27 de state membre UE.

Se doreşte prin aceste evenimente naţionale, dar şi europene, crearea unui dialog pan-european considerat esenţial pentru realizarea următoarei etape de dezvoltare a Uniunii Europene.

La aceste consultări au participat un numar de 45 de cetăţeni români aleşi din toate cele 8 euro-regiuni de dezvoltare. S-au dezbatut următoarele teme de interes atât naţional, cât şi european:

– Mediu & energie: Impactul folosirii energiei asupra economiei şi asupra mediului Europei

– Familie & bunăstare socială: Condiţiile socio-economice ale familiilor europene.

– Rolul global al UE & problema imigrării: Rolul Uniunii Europene în lume şi managementul imigrării.

Evenimentul a avut loc concomitent în alte 4 state: Marea Britanie, Malta, Suedia şi Italia.

Prima etapă a proiectului a avut loc în luna octombrie anul trecut, când 200 de cetăţeni din toate statele membre – 25, la vremea respectivă – au stabilit agenda de lucru cu cele trei teme pentru cea de-a doua etapă, respectiv sesiunile naţionale de consultări cetăţeneşti care au loc din februarie până în martie.

Consultările Cetăţenilor Europeni sunt organizate de un consorţiu de organizaţii şi fundaţii independente. Fundaţia belgiană King Baudoin este principala organizatoare a acestui proiect, împreună cu IFOK, European Citizen Action Service (ECAS), European Policy Centre (EPC) şi Reţeaua Fundaţiilor Europene (NEF). Finanţatorii proiectului: Compagnia di San Paolo, Riksbankens Jubileumsfond şi Robert Bosch Stiftung. Reţeaua de parteneri şi sponsori europeni include organizaţii din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Partenerul naţional pentru Consultarea Naţională a Cetăţenilor este “Societatea Academică din România” în parteneriat cu TVR, principalul sponsor este Fundaţia King Baudoin.

Agenda evenimentului

Comunicat de presa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*