Consultările Cetăţenesti Europene 2009

La Consultările Europene ale Cetăţenilor 2009 au participat cetăţeni din toate cele 27 de ţări membre ale UE pentru a discuta provocările pe care le întâmpină Uniunea Europeană. Consultările Cetăţeneşti Europene 2009 s-au axat pe problemele care îi preocupă cel mai mult pe cetăţenii din UE în preajma alegerile europene din 2009 şi au urmărit să răspundă la întrebarea: „Ce poate face UE pentru a determina viitorul nostru economic şi social într-o lume globalizată?”

O dezbatere online

Între 3 decembrie 2008 şi martie 2009, toţi cetăţenii au fost invitaţi să ia parte la o dezbatere online şi să facă propuneri pentru viitorul nostru economic şi social. Aceste propuneri au fost apoi introduse direct în cadrul Consultărilor Cetăţeneşti Europene din România ca material de discuţie.

27 de conferinţe identice

La Consultările Cetăţeneşti Europene din cele 27 de ţări membre au luat parte în total 1.530 de cetăţeni selectaţi aleatoriu, reflectând compoziţia demografică din ţările lor. Aceste conferinţe identice, organizate simultan în câte nouă ţări timp de trei weekend-uri în luna martie 2009, au constituit esenţa procesului de consultare. Ele au permis cetăţenilor să discute între ei despre probleme de interes comun, să elaboreze recomandări şi să le dezbată împreună cu factorii politici esenţiali la nivel naţional şi european.

Între lunile aprilie şi mai 2009, recomandările formulate în urma celor 27 de consultări naţionale au fost votate de toţi participanţii la consultare. Publicul a fost din nou invitat să dezbată online despre lista finală a recomandărilor.

Un summit al Cetăţenilor Europeni

În perioada 10-11 mai 2009 a avut loc la Bruxelles un Summit al Cetăţenilor Europeni, la care au asistat 150 din participanţii la cele 27 de consultări. În acest cadru cetăţenii vor finaliza un set de recomandări europene, pe care le-au dezbătut împreună cu factorii politici europeni.

Dezbateri ulterioare

Recomandările cetăţenilor vor fi discutate împreună cu noii europarlamentari şi mai mulţi lideri de opinie în cadrul unor conferinţe regionale ce vor avea loc în toamna anului 2009.

Finanţatori

Acest proiect este cofinanţat de programul „Debate Europe” derulat de Comisia Europeană şi face parte dintr-un proces continuu de promovare a participării cetăţenilor şi a mecanismelor de consultare. Acesta se bazează pe succesul Consultărilor din 2007, care a stabilit un nou model pentru participarea cetăţenilor.

SAR este partenerul naţional al acestui proiect. Activitatea sa, alături de cea a celorlalţi 26 de parteneri naţionali, este sprijinită de un consorţiu de organizaţii europene care furnizează informaţii şi asistenţă în cadrul proiectului:

• Fundaţia King Baudouin – coordonarea, cofinanţare şi conducerea proiectului

• European Movement International – activităţi de implicare la nivel regional în toamna anului 2009, precum şi de implicare a părţilor interesate

• Touteleurope.fr şi La Netscouade – implicare în dezbateri online şi proiectare site web

• European Policy Centre – informaţii despre politicile UE şi buletine informative pentru cetăţeni

• European Journalism Centre – implicarea mass-media

• European Citizen Action Service – implicarea societăţii civile

• Fondation pour les Générations Futures – coordinarea activităţilor academice şi de evaluare

• B&B Consultants – coordonarea recrutării cetăţenilor

• IFOK – sprijin în cadrul procesului şi proiectării

Perioada de implementare: 2009

Detalii despre rezultatele consultarilor aici

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*