2010: “CSM, arbitru sau sindicat?” de Centrul Român de Politici Europene şi SAR. Actualizare: punctul de vedere al CSM şi PETIŢIE SAR

Judecatorii protesteaza fata de atitudinea CSM in cazul Voicu si al numirilor la ICCJ. Ne alaturam protestului lor. SEMNATI PETITIA!

Societatea Academică din România (SAR) împreună cu Centrul Român de Politici Europene (CRPE) au lansat astazi un raport de evaluare a capacitatii Consiliului Superior al Magistraturii de a dezvolta şi implementastandarde etice şi de integritate.

Documentul remarca faptul ca institutia evaluata este in continuare un organism timid, ineficient si reactiv in sanctionarea disciplinara in sistemul de justitie, incalcand el insusi, uneori, principiile de etica.

Raportul face si o serie de recomandari pentru o mai stricta respectare a standardelor de etica din care amintim:

– candidatii pentru functii in CSM trebuie sa acorde o mai mare importanta in programele lor cresterii integritatii in sistemul judiciar

– analizarea posibilitatii de infiintare a unui Consiliu de Etica al carui scop sa fie urmarirea respectarii Codului Deontologic al magistratilor

– scurtarea duratei medii a actiunilor disciplinare

– lamurirea cat mai grabnica a situatiei arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei

Raportul “CSM, arbitru sau sindicat” face parte din proiectul “Evaluarea eficienţei Mecanismului UE de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei. Recomandări pentru perioada post-2009”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Facilitatea de Tranziţie 2007/19343.01.11 – Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei.

Următoarele studii de evaluare vor viza sectoare cheie pentru politicile anti-corupţie din România, precum:

– Evoluţia politicilor de resurse umane în magistratură şi implicaţia acestora asupra actului de justiţie şi lupta împotriva corupţiei;

– Efectele Mecanismului Cooperare şi Verificare asupra dinamicii politice din România, cu accent asupra dezbaterilor interne din cadrul partidelor româneşti;

– Evaluarea factorilor care au facilitat acceptarea si implementarea condiţionalităţilor UE în domeniul politicilor anti-corupţie.

Raportul “CSM, arbitru sau sindicat?” poate fi descarcat in format PDF de pe site-ul SAR.

Actualizare:

1) Dupa prezentarea raportului SAR-CRPE referitor la respectarea standardelor de integritate la CSM, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii un comunicat in care se afirma, printre altele, ca exista deja in derulare o procedura care urmareste imbunatatirea criteriilor de selectie pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De asemenea CSM precizeaza ca a sesizat inspectia judiciara in legatura cu magistratii implicati in dosarul cunoscut opiniei publice drept “cazul Voicu”. Reprezentantii CSM insista asupra faptului ca institutia considera combaterea coruptiei in sistemul judiciar drept unul dintre obiectivele sale prioritare.

Punctul de vedere al CSM, pe larg, in documentul  atasat (word).

2) Varianta finala a raportului “CSM, arbitru sau sindicat”, actualizata cu cu informatiile si opiniile exprimate  de toate partile vizate, va fi publicata saptamana viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*