15.05.2008: CUC a inventariat tarele învăţământului românesc

Coalitia pentru Universitati Curate (CUC) a inventariat joi, 15 mai, tarele invatamantului universitar romanesc si a concluzionat ca lipsa de transparenta, plagiatul si nepotismul se afla in fruntea problemelor ce impiedica dezvoltarea normala a acestuia. Coalitia a derulat un proiect pilot de evaluare a cinci universitati de stat din Bucuresti, Iasi, Ploiesti si Targoviste.

La incheierea proiectului pilot, CUC a prezentat, intr-o conferinta de presa, principalele vulnerabilitati identificate in universitatile evaluate. In afara de cele trei probleme principale amintite, CUC a mai constatat ca scolile doctorale se bazeaza pe un numar redus de cadre didactice perfomante, incapacitatea legala de a angaja cadre didactice cu reputatie internationala, blocarea accesului cadrelor didactice tinere la posturile de conferentiar si profesor si neimplicarea reala a studentilor in procesal decizional.

Monitorizarea a fost realizata de catre echipe de evaluatori externi, formate atat din experti, cat si din studenti, acestia neavand legaturi cu universitatile monitorizate. Proiectul pilot a lansat o campanie de anvergura nationala ce se va derula in anul universitar 2008-2009 si va cuprinde evaluarea tuturor universitatilor de stat din Romania.

CUC a semnalat intre altele “toleranta crescuta la fenomenul de plagiat” si aceasta in ciuda numeroaselor scandaluri avand acest subiect. S-a constata ca universitatile nu au instrumentele necesare controlului acestui fenomen. Cu exceptia unei singure universitati, evaluatorii nu au putut identifica proceduri destinate combaterii plagiatului, atat la nivelul lucrarilor de diploma, cat si la nivelul lucrarilor stiintifice ale cadrelor didactice.

O alta problema evocata este prezenta extinsa a fenomenului de nepotism. Astfel, in doua din cele cinci universitati pilot au putut fi identificate un numar mare de familii universitare. Spre exemplu, intr-una din universitatile evaluate, in interiorul unei facultati exista opt perechi, trei sot-sotie si cinci tata-fiu. Raportat la numarul total de cadre didactice (45), se poate spune ca Universitate in cauza este una de familie.

Acest proiect pilot constituie o modalitate de imbunatatire a metodologiei de evaluare ce va fi utilizata in urmatorul demers pe care Coalitia pentru Universitati Curate il va realiza in anul universitar 2008-2009. Proiectul va continua cu monitorizarea a peste 40 de universitati publice. La sfarsitul acestui program Coalitia va publica Topul Integritatii Universitatilor din Romania. CUC e formata din 14 organizatii neguvernamentale care urmaresc imbunatatirea integritatii si calitatii invatamantului romanesc.

Cititi aici integral raportul CUC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*