11.05.2009: Dezbatere SAR: Cum sunt numiţi judecătorii de la Curtea Constituţională?

Evoluţiile din ultima vreme au demonstrat rolul tot mai important pe care îl joacă Curtea Constituţională în viaţa publică a societăţii româneşti. Din păcate, profilul şi vizibilitatea crescută ale instituţiei ca atare nu se regăsesc pe de-a-ntregul în modul de selecţie al membrilor Curţii Constituţionale, care sunt puţin cunoscuţi chiar de observatorii informaţi, deşi influenţa opiniilor lor asupra sistemului de legi şi instituţii din România este una majoră.

În democraţiile avansate, cariera şi opiniile profesionale ale persoanelor care ajung într-o instanţă supremă sunt ştiute şi discutate de publicul informat, înainte ca ele să primească importanta investiţie de încredere din partea societăţii. Având în vedere că în aproximativ o lună (pe 7 iunie) expiră mandatul a trei dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale, deci se va pune problema înlocuirii lor, este urgentă o dezbatere pentru a vedea cum se poate face mai transparent procesul numirii lor şi pentru a garanta o calitate profesională crescută a membrilor Curţii.

SAR, Revista 22 şi GDS consideră că există trei punctele importante asupra cărora decidenţii politici trebuie să agreeze înainte de orice nouă numire:

1. Introducerea de criterii obiective de profesionalism pe care toţi cei propuşi ar trebui să le îndeplinească, fie că au activat până acum ca judecători, fie că nu.

2. O procedură transparentă de selecţie a candidaţilor.

3. Întocmirea unei biografii profesionale care să demonstreze o preocupare reală a candidatului pentru reflecţia asupra aşezării juridice, politice şi instituţionale a statului, publicată cu suficient timp înaintea numirii, astfel încât opinia publică să o poată comenta şi să poată identifica opiniile candidatului pe principalele teme de dezbatere publică actuală.

La dezbatere vor participa:

• Dl. Toni Greblă, senator, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului

• Dl. Daniel Buda, deputat, preşedintele Comisiei Juridice a Camerei

• Experţi independenţi jurişti, constituţionalişti, reprezentanţi ai societăţii civile

• Mass media, lideri de opinie Dezbaterea va avea loc marţi 11 mai, orele 13:00, la sediul GDS din Calea Victoriei 120 şi va fi moderată de Sorin Ioniţă, director de cercetare SAR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*