11.11.2007: Dezbatere SAR: “Europarlamentarii faţă cu Europa”

Societatea Academica din Romania, Grupul pentru Dialog Social si EurActiv au organizat duminica 11 noiembrie, dezbaterea “Europarlamentarii faţă cu Europa”. Au participat candidati din partea PSD, PD si PLD. Alina Mungiu-Pippidi, presedintele SAR a prezentat un studiu privind modul cum se raporteaza partidele din Romania la problematica europeana. A fost prezent si Donato Chiarini, ambasadorul Uniunii Europene la Bucuresti.

Scandalul declansat in urma expulzarii unor cetateni romani din Italia a adus in prim plan un subiect european care trebuia demult dezbatut. Exista multe asemenea subiecte, in afara de politica de imigratie, care nu fac in Romania obiectul unei dezbateri politice serioase, cu consecinta ca planurile de masuri sunt intotdeauna o reactie la o criza deja in desfasurare.

Pentru a sparge cercul, SAR si partenerii sai au invitat la o dezbatere publica in care partidele romanesti au incercat sa-si defineasca clar si sistematic pozitia fata de toate temele europene. Acest demers are ca scop informarea alegatorilor si cresterea participarii in alegerile de la 25 noiembrie.

In vederea pregatirii acestei dezbateri, partidele politice au completat un chestionar precizand pozitia lor fata de temele europene curente. Raspunsurile lor sunt accesibile online, fiind de asemenea rezumate si analizate sub forma unui policy brief SAR.

SAR POLICY BRIEF No. 28:
Poziţionarea partidelor autohtone faţă de probematica europeană
Cititi aici raspunsurile partidelor politice la chestionarul pe probleme europene:
– Partidul Social Democrat (PSD)
Partidul Democrat (PD)– Partidul National Liberal (PNL)
Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR)
– Partidul Liberal Democrat (PLD)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*