Dezbaterea: Locuirea socială în România – actori și perspective

DSC03971Societatea Academică din România în parteneriat cu Policy Center for Roma and Minorities a organizat luni, 6 iulie 2015, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din strada Vasile Lascar, o dezbatere pe tema locuirii sociale in Romania – “Locuirea socială în România – actori şi perspective”.

Evenimentul face parte din proiectul “No disgRACE in this electoral race!”, finanțat de Think Tank Fund  și Roma Initiatives Office (RIO) – Open Society Foundations (OSF).

Dezbaterea şi-a propus să aducă în discuţie trei mari teme: stadiul construcţiilor de locuinţe sociale şi de locuinţe noi în România, situaţia evacuărilor din Bucureşti şi legalizarea comunităţilor informale. Astfel, secretarul de stat la Ministerul Fondurilor Europene, domnul Ciprian Necula, precum şi domnul Cezar Soare, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, au adus în discuţie programul Community Led Local Development (CLLD), care poate contribui la dezvoltarea construcţiei de locuinţe sociale în comunităţile defavorizate. Specificitatea acestui instrument este dată de faptul că finanţarea nu se acordă numai pentru renovarea/construcţia de locuinţe, trebuie să fie parte dintr-un plan local de dezvoltare, agreat de autorităţile publice locale, comunitatea locală şi alţi actori relevanţi. În strânsă legătură cu acest subiect, una din marile probleme ale locuirii, de care sunt afectate în principal comunităţile de romi, este legată de lipsa actelor de proprietate asupra terenurilor. Domnul Victor Georgescu, Director General al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a punctat faptul că actualmente există un cadru legislativ privind reglementarea aşezărilor informale şi că în trecut au existat intervenţii punctuale, dar este nevoie de o abordare la scară naţională a acestei probleme. În cadrul evenimentului a fost adus în discuţie subiectul evacuărilor şi situaţiile inumane în care trăiesc sau pot ajunge comunităţi întregi. Din păcate, soluţiile găsite de autorităţile locale nu sunt întotdeauna agreate de comunitatea evacuată; dreptul la locuire decentă este greu respectat în România, iar evacuarile nu se întâmplă întotdeauna cu respectarea drepturilor prevăzute de legislaţia internaţională.

La eveniment au fost prezente peste 25 de persoane, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai Guvernului României, precum şi reprezentanţi ai ambasadelor şi a mediului academic din România.

3 Responses to Dezbaterea: Locuirea socială în România – actori și perspective

  1. Zidanne says:

    Pacat multi dintre noi avem nevoie de o locuinta.

  2. Sa speram ca au rezolvat ceva.

  3. Ilaze says:

    Cu cat mai multe persoane cu atat mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*