Dezbateţi viitorul Europei

Consultări Cetăţeneşti Europene 2009

În ajunul alegerilor europene din 2009, Consultările Cetăţeneşti Europene (ECC 2009) vor da cetăţenilor un cuvânt important în dezbaterea creata in jurul crizei economice şi financiare, oferindu-le o platformă pan-europeană de dialog cu privire la viitorul Europei.

ECC 2009 va da cetăţenilor europeni oportunitatea de a discuta măsurile pe care le-ar putea lua Uniunea Europeană pentru a influenţa viitorul nostru social şi economic într-o lume globalizată, dându-le posibilitatea de lua parte la o dezbatere online lansată azi (3 Decembrie) în fiecare stat membru – reprezentând prima etapă într-un proces care va culmina cu un Summit al Cetăţenilor Europeni în Mai 2009.

Website-urile naţionale oferă tuturor şansa de a discuta şi de a-şi împărtăşi opiniile pe această temă, şi astfel să ajute la dezvoltarea recomandărilor pentru factorii de decizie la nivel european şi naţional. Ideile lor vor fi dezbătute şi în cadrul consultărilor naţionale care vor fi derulate în toate cele 27 de state membre în luna martie a anului următor, implicând în jur de 1500 de cetăţeni provenind din medii diferite. Rezultatele acestor dezbateri vor ajunge în atenţia factorilor de decizie care vor participa la Summit-ul Cetăţenilor Europeni din luna mai.

Ministrul Francez de Afaceri Europene, Jean-Pierre Jouyet, a apreciat acest proiect ca fiind binevenit, declarând: „Sunt bucuros de lansarea acestui proiect chiar la sfârşitul mandatului francez la Preşedinţia Uniunii Europene. Metoda pe care o foloseşte este inovatoare, iar subiectele tratate sunt esenţiale şi absolut indispensabile în contextul actual. Trebuie să fim acum mai atenţi ca niciodată la rolul cetăţenilor la nivel european pentru a-i putea plasa chiar în centrul procesului de construcţie europeană.”

În adresa sa din cadrul evenimentului de lansare a ECC, Diana Wallis, Vice-preşedintă a Parlamentului European, a lăudat de asemenea această iniţiativă. ”Factorii de decizie europeni au nevoie de cetăţeni în calitate de parteneri de dialog, şi aceasta este exact ceea ce ECC poate să ofere la o scară foarte înaltă şi standarde ambiţioase”, declară domnia sa.

ECC 2009 este co-finanţat de către Comisia Europeană prin programul „Dezbateţi Europa”. Luând cuvântul la evenimentul de lansare, Vice-preşedinta Comisiei Europene, Margot Wallström, spune: “Acest proiect stabileşte un nou standard pentru procesul de participare a cetăţenilor, prin acţiunea sa la nivel naţional şi european şi prin îmbinarea metodelor de dialog online şi offline”.

Consultările Cetăţeneşti Europene sunt derulate de un consorţiu de mai bine de 40 de organizaţii partenere europene, sub conducerea Fundaţiei King Baudouin (KBF), şi este co-finanţat de câteva fundaţii incluzând KBF, Compagnia di San Paolo şi Fundaţia Robert Bosch, plus finanţatori naţionali.

Toţi cei care doresc pot participa la dezbatere pe următorul website:http://www.consultari-cetatenesti-europene.eu/

Puteţi de asemenea să vă înscrieţi în grupul Facebook special dedicat consultărilor: “European Citizens’ Consultation 2009”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*