Conferinţa Internaţională: “Înţelegerea cercurilor virtuoase din guvernare: cine reuşeşte şi de ce” organizată în cadrul ANTICORRP

Hertie School of Governance şi European Research Centre for Anti-Corruption and State-Building (ERCAS) au organizat, între 8-12 iulie 2015, conferinţa internaţională “Înţelegerea cercurilor virtuoase din guvernare: cine reuşeşte şi de ce”. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului FP7 ANTICORRP și a reunit nume celebre la nivel internaţional din domeniul  anti-corupţiei. Scopul conferinței a fost identificarea modelelor de bune practici în lupta împotriva corupţiei. 

În cadrul proiectului ANTICORRP au fost identificate şapte exemple de bune practici în domeniul bunei guvernări (Estonia, Chile, Costa Rica, Uruguay, Georgia, Taiwan, Botswana, Coreea de Sud) care au condus la reducerea drastică a nivelului de corupţie în aceste ţări în  ultimii 25 de ani. Pe de altă parte au fost identificate și câteva mari provocări (Rusia, Ucraina, Africa de Sud).

Discuțiile s-au concentrat asupra factorilor care au dus la schimbări instituţionale. De ce aceste ţări (Botswana şi parţial Georgia) au reuşit, pe când altele, care au primit o susținere importantă din partea comunității internaţionale din domeniul anti-corupţiei, au eșuat? De asemenea, de ce anumite societăţi reuşesc sa controleze deturnarea resurselor publice în favoarea intereselor particulare, astfel încât astfel de incidente sunt o excepţie, în timp ce alte societăţi nu reușesc și se confruntă cu corupție sistemică? Gradul ridicat de performanţă a țărilor din primul grup rezultă din ceea ce fac sau din ceea ce sunt?

Într-o încercare de a compara cazurile de succes, preşedintele SAR Alina Mungiu-Pippidi, care editează împreună cu co-autorul Michael Johnston o carte cu aceste cazuri, a rezumat şapte concluzii provizorii. Acestea pot fi găsite aici.

O scurtă descriere a măsurilor practice luate în această direcţie de către fostul prim-ministru al Estoniei, Mart Laar, poate fi accesată aici.

Programul conferinţei precum şi prezentările vorbitorilor pot fi găsite aici.

Comments are closed.