Eveniment închidere proiect ANTICORRP: Cum vorbește presa din România despre corupție?

Pe data de 28 februarie 2017, Societatea Academică din România a organizat evenimentul de închidere al proiectului ANTICORRP, intitulat “Cum vorbește presa din România despre corupție?”

Evenimentul a cuprins principalele concluzii ale Pachetului 6 al ANTICORRP “Presa și corupția”, al cărui scop de cercetare a fost analiza cantitativă și calitativă a modului în care corupția se reflectă în mass-media, ce tendințe se manifestă în reflectarea corupției și felul în care relaționează cu strategiile naționale și internaționale împotriva corupției. În plus, aceasta a oferit prima evaluare a vulnerabilității mass-media față de corupție, explicând în ce condiții presa poate juca rolul preconizat de a impulsiona constrângerile normative.

Principalele subiecte de discuție au fost următoarele:
1. Cum reflectă presa scrisă (România Liberă, Jurnalul Național, Libertatea, Ziarul Financiar) subiectul corupției?
2. Care sunt cele mai frecvente cuvinte asociate fenomenului corupției din România? Care sunt diferențele în felul în care fiecare publicație reflectă corupția?
3. Ce se află în spatele acestor reflecții și care sunt rolurile pe care jurnaliștii le adoptă vizavi de subiectul corupției?
4. Firul roșu în cazurile studiate: prezența serviciilor secrete în presă

Participanții au fost în principal membri ai diferitelor instituții media care au avut un interes direct în rezultatele acestui pachet de lucru. Unii jurnaliști au fost deosebit de interesați de rezultatele analizei statistice privind modul diferit în care mass-media reflectă evenimentele legate de corupție care implică personalități politice.

Raportul de cercetare consolidat poate fi accesat aici
Rapoartele privind analiza statistică pot fi accesate aici
Studiile de caz pot fi accesate aici

Proiectul ANTICORRP este finanțat prin Programul Cadru 7 al Comisiei Europene și are drept scop investigarea și explicarea factorilor care promovează sau împiedică dezvoltarea unor politici anticorupție eficiente și imparțiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*