SAR a participat la evenimentul „Înţelegerea corupţiei la nivelul UE din perspectiva politicilor publice”, găzduit de Parlamentul European

 

Reprezentantele SAR, Alina Mungiu-Pippidi şi Valentina Dimulescu au participat la conferința „Înţelegerea corupţiei la nivelul UE din perspectiva politicilor publice”, care a avut loc la Bruxelles, în data de 9 aprilie 2013. Evenimentul a fost găzduit de doamna europarlamentar Franziska Brantner, şi a beneficiat de participarea altor europarlamentari precum Jens Geier, Eva Joly și Monica Macovei. Întâlnirea a vizat subiecte precum “Efectele corupţiei asupra bugetului de stat, impozitele, şomajul, egalitatea de gen, migraţia persoanelor cu calificare înaltă şi prezenţa la vot”, dar şi “Corupţia şi fondurile europene”. 

Doamna Alina Mungiu-Pippidi a prezentat lucrarea “The Good, the Bad and the Ugly: Controlling Corruption in the European Union” – care face din proiectului de cercetare ANTICORRP – şi a arătat care dintre statele membre UE au cel mai bun şi cel mai slab control asupra corupţiei, dar şi sectoarele cu risc crescut de corupţie. Lucrarea recomandă diminuarea birocrației din administrația publică, care favorizează corupţia şi consolidarea mecanismelor de verificare prin creşterea capacităţii de audit, a autonomiei justiţiei şi a capacităţii societăţii civile de monitorizare.

Referitor la problema corupţiei în ceea ce priveşte fondurile europene, SAR a punctat faptul că România nu este doar statul cu cea mai mica rată de absorbţie, dintre toate statele nou-aderate, ci şi țara cu cel mai scăzut scor în clasamentul Băncii Mondiale cu privire la controlul corupției.

Totalul sumei absorbite până la sfârşitul anului 2012 a fost de 2 miliarde de euro (11,47% din întreaga alocare financiară). În acest timp, prejudiciul estimat cauzat de corupţie este de 80 de milioane de euro în acelaşi an, ceea ce reprezintă 3,66% din totalul sumei absorbite, potrivit datelor furnizate de Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF). Până în prezent doar 1% din totalul prejudiciului a fost recuperat.

România a avut deja experiența presuspendării fondurilor în 2012 (pentru partu programe operaţionale) din cauza unor suspiciuni de fraudă, și datorită deficiențelor de management şi control identificate. Tot în 2012 au fost stopate cererile de rambursare pentru cinci programe operaţionale, iar în 2011 pentru două programe operaţionale.

În timp ce costul estimat al corupţiei este relativ scăzut, costul de oportunitate reprezentat de proasta guvernare este mare.

Principalele recomandări ale SAR sunt:

  1. Dezvoltarea unui mechanism de avertizare timpurie pentru evitarea fraudei şi a suspendării fondurilor europene;
  2. Utilizarea unor modele de responsabilizare scocială prin care atribuțiile de control să fie împărţite între stakeholderii locali, în fiecare etapă a proiectului, pentru a crește transparenţa.

Prezentarea SAR poate fi consultată aici.

Pentru mai multe informaţii despre tacticile de fraudare folosite în România în raport cu  Instrumentele Financiare Europene puteţi consulta Raportul SAR “Firmele private au depăşit autorităţile locale în fraudarea fondurilor europene”.

Mai multe informații: Valentina Dimulescu (valentina.dimulescu@sar.org.ro).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*