Participarea SAR la conferința regională despre provocările din domeniul politicilor publice privind combaterea corupției și promovarea bunei guvernări

IMG_1181 Societatea Academică din România a fost reprezentată de domnul Cristi Danileț (membru al Consiliului Superior al Magistraturii), la conferința regională privind provocările din domeniul politicilor publice privind combaterea corupției și promovarea bunei guvernări. Forumul a avut loc pe 13- 14 noiembrie la Tirana, Albania și a fost co-organizat de către Inițiativa Regională Anticorupție (RAI), Consiliul de Cooperare Regională (CCR), Ministerul pentru Administrație Locală din Albania și de coaliția Southeast Europe Leadership for Development and Integrity (SELDI). Evenimentul a avut ca scop promovarea dialogului dintre societarea civilă și instituțiile publice cu privire la identificarea măsurilor eficiente de prevenire a corupției.

Evenimentul din cadrul primei zile, “Monitorizarea corupției și măsuri anti-corupție în Europa de Sud-est: provocări privind politicile publice și rolul societății civile”, a fost dedicat prezentării și dezbaterii concluziilor Raportului Regional Anticorupție și a Rapoartelor Naționale de Evaluare a Corupției în nouă țări din Europa de Sud-Est, precum și unor propuneri specifice pentru combaterea corupției la scară regională. Puteți descărca prezentările din cadrul primului eveniment aici.

Evenimentul din cadrul celei de-a doua zi, „Prevenirea Corupției prin intermediul Evaluării Riscurilor, încurajarea eforturilor de identificare a riscurilor de corupție, și de combatere a acestora de către state în cadrul procesului decizional”. Conferința recomandat utilizarea metodologiei pentru evaluarea riscurilor anticorupție dezvoltate de RAI și RCC. De asemenea au fost adoptate cele 10 zece principii de combatere eficientă a corupței ca standard internațional în acest domeniu și a recomandat evaluarea riscurilor de corupție ca un instrument de prevenire a acestui fenomen. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați recomandările Conferinței Regionale despre Prevenirea Corupției prin Evaluarea Riscurilor.

În cadrul acestui eveniment domnul Danileț a vorbit despre procesul de aderare la UE al României și provocările luptei anti-corupție. El a prezentat istoria investigațiilor privind fapte de corupție, explicând că până în 2006 Ministerul Justiției a avut propriul serviciu secret, folosit adesea pentru a obține informații chiar și despre viața privată a judecătorilor, informații care puteau fi utilizate în mod abuziv. Înainte de aderare, UE a insistat asupra importanței promovării măsurilor anti-corupție în România.
Găsiți aici mai multe despre prezentare lui Cristi Danileț.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*