Experții SAR au participat la reuniunea de lucru a proiectului ANTICORRP despre indicatori de a doua generație pentru măsurarea corupției

anticorrp meeting

Cercetatorii din cadrul proiectului FP7 ANTICORRP, împreună cu experți anti-corupție și studenți din cadrul programului Executive Master of Public Management al Hertie School of Governance s-au reunit pentru o întâlnire de lucru la Berlin în 6-7 martie. Discuția s-a axat pe dezvoltarea unor indicatori de a doua generație care să ajute la deconstruirea, redefinirea și combaterea corupției. SAR a fost reprezentată de către membrii echipei, Mădălina Doroftei și Valentina Dimulescu .

Întânirea a inceput cu o dezbatere asupra indicatorilor actuali, moderată de profesorul Alina Mungiu -Pippidi. La discuție au mai participat: Francesca Recanatini (Banca Mondială), Finn Heinrich (Transparency International), profesorul Lucio Picci (Universitatea din Bologna), profesorul Richard Rose (Universitatea din Strathclyde) și profesorul Eric M. Uslaner (Universitatea din Maryland).

Cercetătorii s-au concentrat asupra unor indicatori bazați pe percepție care sunt utilizați pe scară largă, dar adesea criticați. Aceștia includ: Indicatorii mondiali de guvernare ai Băncii Mondiale, Indexul Corupției Percepute al Transparency International (IPC) și Barometrul Global al Corupției. Recanatini a remarcat faptul că IPC este publicat în fiecare an, și se bucură de o mediatizare intensă. De multi ori, anumite țări cu un scor scăzut încearcă să schimbe doar percepția asupra corupției pentru a proiecta o imagine mai bună în cadrul sondajului, fără a influența în mod real buna guvernare. Mai multi participanți au susținut că pentru a putea măsura cu precizie gradul de corupție pe parcursul unei perioade timp și pentru a formula recomandări de politici publice, este nevoie de indicatori mai nuanțati, cantitativi și adaptați contextului.

În urma discuției, cercetătorii din cadrul pachetului 8 de lucru s-au întâlnit pentru a analiza aplicabilitatea noilor indicatori în cadrul cercetării lor care vizează achizițiile publice din sectorul infrastructurii în cadrul unor state membre UE.

Proiectul ANTICORRP este finanțat de Programul Cadru 7 al Comisiei Europene și scopul său este de a investiga și de a explica factorii care promovează sau împiedică dezvoltarea unor politici anticorupție eficiente și imparțiale în cadrul instituțiilor guvernamentale. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*