Istoria SAR prezentată într-un studiu recent al Network for Democracy Research Institute (NDRI)

Network for Democracy Research Institute a publicat recent un raport intitulat “Democracy Think Tanks in Action: Translating Research into Policy in Young and Emerging Democracies” (Think Tank-uri in acțiune: Transpunerea rezultatelor cercetării în politici publice în democraţiile tinere şi în curs de dezvoltare) Studiul prezintă contribuția mai multor think tank-uri, printre care si SAR, la modelarea politicilor publice.

Raportul recunoaşte rolul vital al think tank-urilor în cadrul unei societăţi democratice, prin generarea de cercetare pe politici publice şi încurajarea dialogului între cetățeni şi decidenții politici. Raportul mai subliniază și faptul că, în democraţiile tinere şi în curs de dezvoltare, think tank-urile se confruntă cu un număr de obstacole. Totuși, adoptarea unor reforme fundamentele în aceste state este adesea rezultatul direct al muncii şi presiunii exercitate de sectorul nonguvernamental.

Studiul are ca scop identificarea principalelor modalităţi prin care think tank-urile au reușit să contribuie la consolidarea democrației în propriile ţări. NDRI a invitat nouă membri ai rețelei să contribuie cu eseuri analizând propriile lor eforturi de a influenţă şi a reforma politica în democraţiile tinere sau în ţările semi-democratice. Astfel, raportul cuprinde nouă studii de caz din Argentina, Ecuador, Georgia, Ghana, Liban, România, Slovacia, Coreea de Sud şi Turcia şi o prefaţă scrisă de Cristopher Walker.

Printre cercetările din raport se aflau importanţa educaţiei publice şi strategii de comunicare efective, fiecare din acestea integrând publicul în procesul de elaborare a politicilor publice şi determinând guvernele să adopte măsuri.

Capitolul dedicat SAR-ului aduce în atenţie principalele succese ale organizaţiei. Încă de la înfiinţare, una dintre cele mai importante contribuţii a fost implementarea conceptului de contract între cetăţeni şi politicieni prin “Contractul cu România” in 1996. Această idee este un punct de referinţă pentru atingerea scopului principal al SAR, şi anume dezvoltarea unui activisim local și a unui public capabil să determine clasa politică să adopte reformele necesare. În acest scorp SAR lansează în 2010 “Alianţa pentru România Curată”, o rețea de asociații, sindicate și grupuri studențești care își propune să promoveze buna guvernare și lupta împotriva corupţiei.

Acest poiect a fost posibil cu sprijinul Fundaţiei Korea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*