Training pentru monitorii Alianței pentru o Românie Curată

În perioada 08-10 august 2014, Societatea Academică din România (SAR), împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Pro.Do.Mo și Asociația Salvați Bucureștiul au organizat o sesiune de training adresată monitorilor pentru buna guvernare. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacității de monitorizare a bunei guvernări prin Alianța pentru o Românie Curată” și a avut loc la Hotel Rin Central, din Strada Traian, Nr. 55A.

Pe durata celor 3 zile de training, SAR și partenerii organizaţiei au prezentat metodele de monitorizare, participanții fiind instruiți în privința creșterii gradului de implicare în plan local cât și în vederea pregătirii acestora pentru monitorizarea tematicilor prioritare. Președintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, și coordonatoarea proiectului, Simona Popescu au prezentat obiectivele proiectului, indicatorii asumați prin proiect precum și atribuțiile precise ale jurnaliștilor și monitorilor, iar coordonatorul platformei romaniacurata.ro, Mihai Goțiu a oferit jurnaliștilor participanți mai multe informații despre politica editorială.

Avocatul Peter Eckstein Kovacs a prezentat principalele prevederi ale legislației anticorupție și tehnici de monitorizare a demnitarilor; expertul Ion Georgescu a discutat despre monitorizarea fondurilor europene; reprezentantele CJI, Ioana Avădani și Cristina Lupu au vorbit despre gradul de transparență a informațiilor de interes public și receptivitatea autorităților publice față de cetățeni și Open Government partnership; iar Alina Mungiu le-a explicat participanților cum pot folosi Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, pentru a monitoriza averile demnitarilor și funcționarilor publici, fondurile europene, profitul din conflict de interese, și activitatea de licențiere și control a autorităților centrale și locale. De asemenea, reprezentantul SAR, Radu Busneag, a prezentat noua aplicațe realizată și oferită de ARC in vederea sprijinirii eforturilor membrilor și voluntarilor săi de a trimite solicitări în baza legii 544/2001; expertul DGA, Mihai Bârlici, a susținut o prezentare despre depistarea și raportarea cazurilor de corupție; expertul-jurnalist, Catiușa Ivanov a discutat despre monitorizarea activității primăriilor; expert Av. Sorin Fusea despre monitorizarea achizițiilor locale și pagina SEAP; iar expertul SAR, Adriana Iordache, despre monitorizarea politicilor discriminatorii și discursul instigator.

Acest proiect este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Persoana de contact: Simona Popescu (simona.popescu@sar.org.ro)

Galerie foto:

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC1 DSC00051

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*