26.01.2009: Workshop “Etică şi responsabilitate în administraţia locală” organizat de SAR şi Societatea Timişoara

Workshop organizat de Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara, in data de 26 ianuarie 2009, cu participarea prefectului de Timis, viceprimarilor municipiilor Arad si Timisoara, reprezentantului presedintelui Consiliului judetean Timis, precum si a unor reprezentanti ai societatii civile si ai presei.

In Romania, ca si in alte state balcanice, lupta anticoruptie se desfasoara cu mare dificultate, afectate fiind nu doar administratia centrala, ci si administratiile locale, prefecturi, primarii, consilii judetene, institutiile deconcentrate. Discutia de la Timisoara a cautat sa analizele cauzele acestor dificultati si particularitatile pe plan local, dar sa gaseasca si solutiile.

Cauza principala a problemelor in lupta anticoruptie tine de comportamentul si mentalitatea cetatenilor, care considera normal ca accesul al resursele statului sa se faca in functie de apropierea de centrele de putere. Este vorba despre asa numitul comportament de tip „particularist”, atitudine specifica zonei balcanilor, total opus „universalismului”, specific statelor vestice, care presupune accesul egal la resurse.

Societatea Academica din Romania considera ca eficente in lupta anticoruptie sint actiunile directe, desi neprietenoase, de monitorizare a alesilor locali sau a candidatilor la diferitele alegeri, pentru ca ele genereaza un cost de imagine actorilor implicati. In acest sens, semnificative sint rezultatele obtinute in urma monitorizarii alesilor locali in ce priveste incompatibilitatile si conflictele de interese sau monitorizarea candidatilor in alegeri.
Workshopul s-a desfasurat in cadrul proiectului „Imbunatatirea rolului de monitorizare al societatii civile”, finantat de Global Oportunities Fund, administrat de Ambasada Marii Britanii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*