05.02.2007: Europenizarea clasei politice româneşti

Reprezentanţi ai societăţii civile din România, membri ai Coaliţiei pentru un Parlament Curat, îngrijoraţi de deteriorarea situaţiei politice din ultima vreme, solicită tuturor partidelor parlamentare să dea dovadă de responsabilitate şi să nu irosească şansa unei integrări europene în favoarea României.

Dincolo de dezbaterile fireşti dintre partide, care nu sînt de competenţa societăţii civile, solicităm tuturor să agreeze un minim de condiţii care pot asigura europenizarea clasei noastre politice şi transformarea ei într-un actor pozitiv al integării, cu tot ce presupune aceasta:

1. Aprobarea de către Senat a legii Agenţie Naţionale de Integritate, într-o formă cît mai aproape de cea iniţială, care să permită noii agenţii să exercite un control real asupra incompatibilităţilor, averilor şi conflictelor de interese.

2. Reţinerea din partea tuturor partidelor politice de la orice formă de a mai influenţa justiţia în cazuri particulare. Există suficiente remedii procedurale prin care cei acuzaţi se pot apăra. Orice forme de a influenţa activitatea parchetelor sau instanţelor, altele decat cele prevazute de procedura judiciară sau cele cu privire la competentele in materie ale CSM-ului, sînt nelegitime şi un exemplu de rea practică, pe care nu vrem să o mai vedem repetîndu-se într-o ţară membră a Uniunii Europene. În acest sens, pentru a elimina ambiguităţi şi potenţialele neînţelegeri, propunem reglementarea relaţiilor de comunicare şi lucru dintre puterea excutiva, legislativă şi cea judecătorească în spiritul prevederilor constituţionale privind separaţia puterilor în stat.”

3. Încetarea eforturilor unor partide politice de a submina arsenalul juridic anticorupţie construit în ultimii ani ca urmare a angajamentelor României faţă de Uniunea Europeană, cu tot ce conţine acesta: declaraţia obligatorie de avere şi interese, supravegherea conturilor bancare si accesul la sistemele informatice ale celor suspecţi de crimă organizată sau corupţie. Protecţia drepturilor omului se realizează prin mijloacele procedurale deja existente in legislaţia românească, precum si prin controale eficiente şi sancţiuni aplicate de catre CSM asupra magistratilor care actionează abuziv, şi nu prin eliminarea din legislaţie a acelor prevederi care facilitează strîngerea de probe în caz de mare corupţie sau crimă organizată. În acest sens cerem CSM să prezinte public un plan convingător de creştere a activităţii oganismelor abilitate de control, să afişeze şi să promoveze pentru marele public căile şi adresele la care cetăţenii se pot plînge de abuzuri ale magistraţilor.

4. Lichidarea definitivă a RAPPS, simbol al economiei de privilegiu, prin restituirea patrimoniului vechilor proprietari sau licitaţie deschisă celei mai bune oferte. Nu trebuie să mai existe în România un rezervor de resurse de privilegiu pentru demnitari.

5. Depolitizarea statului şi aşezarea temeinică a funcţiilor din sectorul public pe bază de merit, care să nu fie afectată de convulsiile politice, pentru a asigura continuitatea profesională a unor procese indispensabile guvernării. Legislaţia actuală este adesea abuzată şi, exceptând numirile întemeiate politic, cum ar fi cele de secretar de stat, e cazul ca toate celelalte poziţii executive din sectorul public să nu mai fie atribuite pe bază de apartenenţă la un partid politic. Solicităm guvernului crearea unei comisii de lucru în care să fie inclusă şi societatea civilă şi care să reflecteze la modalitatea practică de a realiza această promisiune făcută Uniunii Europene, depolitizarea şi profesionalizarea sectorului public.

6. Încetarea atacurilor permanente la care sînt supuse din partea unor partide politice principalele figuri publice angajate în lupta anticorupţie. Ce semnal transmite electoratului o clasă politică a cărei unică preocupare este să lovească nu în cei corupţi, ci în oficialii care luptă contra lor, şi care se bucură de o credibilitate binemeritată în Uniunea Europeană?

Semnatarii acestui apel sunt:
Academia de Advocacy
Alianta Civica
Asociatia Pro Democratia
Centrul pentru Jurnalism Independent
Freedom House Romania
Grupul pentru Dialog Social (GDS)
Societatea Academica din România (SAR)
Societatea Timisoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*