Freedom House în raportul “Nations in Transit”: Starea democraţiei românesti s-a înrăutăţit

Starea democratiei in majoritatea statelor din  Europa  centrala de est si din regiunea fostei Uniuni Sovietice  s-a inrautatit, fiind inregistrate regrese pe calea reformelor sau tendinte de alunecare catre autoritarism.  Aceasta este principala concluzie a raportului “Natiuni in Tranzit ” lansat de fundatia americana Freedom House.

In capitolul dedicat Romaniei,  “ Scorul  Democratiei” – calculat pe baza a sapte indicatori,  a inregistrat o scadere  fata de anul trecut. Indicatorii la care Romania a fost depunctata sunt procesul electoral, presa independenta si guvernarea nationala.  S-a mentinut punctajul pentru indicatorii guvernare locala, independenta justitei, societate civila si coruptie.

Raportul “Natiuni in tranzit” monitorizeaza anual  evolutiile democratice din 29 de state foste comuniste. Pentru 2009, perioada analizata in prezentul raport, 14 state au primit note mai mici decat cu un an in urma si numai in cinci a fost observata o imbunatatire a cadrului democratic.  In restul statelor monitorizate nu s-au observat schimbari majore.

Capitolul referitor la Romania a fost realizat de colaboratorii SAR Sorin Ionita si Laura Stefan impreuna cu  jurnalistul Dan Tapalaga.

Raportul “Nations in Transit” (eng) poate fi citit aici.

Capitolul privitor la Romania (eng) poate fi descarcat de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*