“Gyorgy Frunda, lasă-ne”. Reflectarea în presă

Curentul: ONG-urile protestează: „Frunda a castrat legea ANI“

Votarea trunchiată a noii legi ANI (n.r. – Agenţia Naţională de Integritate) de către plenul Senatului şi circul mediatic făcut de senatorul UDMR Gyorgy Frunda în jurul acesteia au determinat ieri mai multe organizaţii nonguvernamentale să ia o poziţie fermă împotriva acestui rapt care va aduce sancţiuni de la CE, precizând că Frunda a fost cel care a propus „cele mai retrograde amendamente“ la legea ANI şi „a castrat“ Agenţia.

Realitatea.net: Frunda a castrat legea ANI

Societatea civilă constată cu regret că unii membri marcanţi ai UDMR – şi în primul rând senatorul Gyorgy Frunda – s-au dovedit a fi în ultimii ani vârful de lance în distrugerea oricăror strategii şi instrumente de combatere a corupţiei în România. Lucrul s-a repetat săptămâna aceasta, la discutarea în Senat a Legii ANI: senatorul Frunda a fost cel care a propus cele mai retrograde amendamente şi care a castrat de fapt Agenţia, eliminând orice posibilitate practică de control a averii demnitarilor. De asemenea, modul în care senatorul Frunda a condus şedinţa Comisiei Juridice a fost unul extrem de arogant şi agresiv faţă de orice persoană care nu agrea punctul sau de vedere şi nu a asigurat o prezentare echilibrată a situaţiei care să permită senatorilor prezenţi să ia o decizie în deplină cunoştinţă de cauză”, se arată într-un comunicat semnat de mai multe organizaţii non-guvernamentale, printre care şi Societatea Academică din România

Evenimentul Zilei: Lista nominală a senatorilor şi modul în care au votat la legea ANI

Societatea civilă îl acuză pe senatorul UDMR că e vârful de lance în distrugerea oricăror strategii şi instrumente anticorupţie. Frunda: “Lupta împotriva corupţiei nu se face prin ANI”. Nouă organizaţii nonguvernamentale îl acuză pe senatorul UDMR Gyorgy Frunda că “a castrat Agenţia Naţională de Integritate” şi fac apel la comunitatea maghiară “să facă presiuni asupra Uniunii pentru a reveni la poziţiile progresiste şi reformatoare care au definit această formaţiune în anii ’90”.

Agerpres: Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania sa isi ia avocatii pro-coruptie acasa

Societatea civila constata cu regret ca unii membri marcanti ai UDMR – si in primul rand senatorul Gyorgy Frunda – s-au dovedit a fi in ultimii ani varful de lance in distrugerea oricaror strategii si instrumente de combatere a coruptiei in Romania. Lucrul s-a repetat saptamana aceasta, la discutarea in Senat a Legii ANI: senatorul Frunda a fost cel care a propus cele mai retrograde amendamente si care a castrat de fapt Agentia, eliminand orice posibilitate practica de control a averii demnitarilor.

Voxpublica: …nu-l diabolizati pe Frunda! Nu mai e femme fatale de multisor…

…in lumea avocatilor (si nu numai) a fi diabolic e un compliment. Dupa performanta cu legea ANI, noua ONG-uri, dintre cele mai respectabile, semneaza un “apel la comunitatea maghiara sa nu mai trimita in Parlament personaje de factura domnului Frunda si sa faca presiuni asupra UDMR pentru a reveni la pozitiile progresiste si reformatoare care au definit aceasta formatiune in anii ‘90″. Pariez ca, in spatele ochilor dati oficial peste cap la auzul apelului senatorul Gyorgy a chicotit feiricit.

Oamenii de felul asta – vedeti, bunaoara, Viorel Hrebenciuc, Dan Andronic sau Costel Voicu – din asta traiesca: din reputatia de femme fatale. Va imaginati cumva ca Viorel se supara intr-adevar cand e numit papusarul-sef, master-mind, sau chiar guzgan rozaliu? Oamenii astia iau aceste epitete drept compliment. Si nu numai ei. Sunt admirati pentru ca se spune despre ei c-ar fi diabolici, papusarii din umbra, s.a.m.d. Nu l-ati auzit pe Voicu? Genul acesta din oameni din reputatia asta se hranesc. Reputatia asta devine, cum ar zice George Soros, a self-fulfilling prophecy.

Bucharest Herald: Romanian Academic Society: Frunda castrated ANI

After several embassies voiced discontent with the new National Integrity Agency (ANI) law, pointing at Hungarian MP Gyorgy Frunda as the main responsible. NGOs too accused UDMR of having stripped ANI of its power.

erdely.ma

A romániai civil társadalom sajnálattal veszi tudomásul, hogy az RMDSZ egyes markáns politikusai – elsősorban Frunda György szenátor – az utóbbi években mindent megtettek azért, hogy megakadályozzák a korrupció ellen tevékenykedők munkáját. Így történt ez a közelmúltban is. Ezen a héten, az ANI-törvény vitája közben épp Frunda György szenátor javasolta a legdurvább módosításokat. Tulajdonképpen neki tudható be a Feddhetetlenségi Ügynökség „lefejezése”, mivel az ő javaslata alapján került ki a törvényből a tisztségviselők vagyoni helyzetét ellenőrző passzus. Ugyanakkor az ülésvezető Frunda arrogáns stílusával megakadályozta, hogy mások is elmondhassák véleményüket a tervezetről. Lehetetlenné tette, hogy kiegyensúlyozott vita alakuljon ki, ahol azok a szenátorok is elmondhatták volna a véleményüket, akik más nézőponton voltak. Emiatt sokan úgy hozták meg a döntésüket, hogy nem ismerték alaposan a megszavazott jogszabályt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*