Guvernanţă/Guvernământ-Semantica constituţională a autonomiei

Proiect de cercetare fundamentală (PN-II-ID-PCE-2011-3-0115, Programul IDEI-Proiecte de Cercetare Exploratorie) finanțat de UEFISCDI

Perioada de implementare: octombrie 2011-octombrie 2015

Director de Proiect: Bogdan Iancu, Lector Dr., Universitatea din București

Echipa de Cercetare:
Prof. univ. dr. Elena Simina Tănăsescu, Universitatea din București (Cercetător Senior)
Lect. univ. dr. Diana-Lavinia Botău, Universitatea Babeș-Bolyai (Cercetător Junior)
Lect. univ. dr. Lucian Bojin, Universitatea de Vest (Cercetător Junior)

Acest proiect evaluează problematica instituțiilor administrative autonome, privită ca izolare progresivă a unor spații de decizie în interiorul structurii statului constituțional clasic. Conceptul de ”guvernanță” (o traducere aproximativă a termenului din limba engleză: ”governance”) este folosit pentru a reda (prin contrast cu termenul ”guvernământ”) ambiguitatea caracteristică proceselor contemporane de neutralizare, autonomizare, fragmentare și formalizare a proceselor de decizie publică și transformarea modelelor clasice de legitimitate.

Proiectul va urmări identificarea condițiilor de posibilitate care guvernează autonomia deciziilor administrativeîn interiorul paradigmei constituționalismului contemporan, pentru a răspunde la întrebările:

i. care sunt cauzele constitutive care au determinat apariția acestui fenomen de neutralizare și autonomizare decizională; și

ii. în ce măsură, în ce condiții și cu ce consecințe putem scoate procese decizionale și instituții de sub controlul democratic, exercitat prin intermediul puterilor politice clasice (executiv și legislativ).

Sub aspect practic, cercetarea va viza în special, ca studiu de caz, situația României. Vom avea în vedere mai ales autonomizarea unor procese și instituții ca urmare a interferențelor constituționale legate de procesul de aderare la Uniunea Europeană (e.g., ANI, CSM, DNA). Perspectiva epistemologică a proiectului este cercetarea fundamentală. Metoda de cercetare va fi comparativă și interdisciplinară.

Bogdan Iancu este Lector Dr. la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Politice. Doctorat in drept (summa cum laude) la Central European University (2006). Stagii de cercetare la facultatile de drept ale Universitatii din Toronto si Universitatii McGill, Yale Law School si Wissenschaftskolleg zu Berlin. A predat (2002-2004) la Universitatea McGill si Université de Montréal. In 2008-2010, bursier de cercetare al Fundatiei Alexander von Humboldt la Universitatea Bremen, Facultatea de Drept si Universitatea Humboldt din Berlin, Facultatea de Drept. A coordonat volumele The EU as the Paradigm of Future European Statehood/Uniunea Europeana ca paradigma a statalitatii viitoare (2007) si The Law/Politics Distinction in Contemporary Public Law Adjudication (2009). Ultima carte publicata: Legislative Delegation: The Erosion of Normative Limits in Modern Constitutionalism (Heidelberg, NY, etc.: Springer Verlag, in curs de aparitie, februarie 2012).

One Response to Guvernanţă/Guvernământ-Semantica constituţională a autonomiei

  1. Pingback: Anunt pentru angajarea a trei cercetatori in Proiectul de Cercetare Exploratorie “Guvernanta/Guvernamant – Semantica constitutionala a autonomiei” « JURIDICE.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*