Idee premiantă la hackathonul Garage 48 din Bucureşti

G48_RO_Day_3_62_largeÎntre 17 şi 19 iunie, Technohub a găzduit hackathonul „Digitalizing Governance”, un eveniment-maraton susţinut de Garage 48 pentru dezvoltarea şi promovarea de aplicaţii electronice cu relevanţă pentru guvernanţa digitală. Cercetătorul SAR, Andrei Macsut, a făcut parte din echipa câştigătoare a premiului 2, fiind iniţiatorul ideii „Map the State”.

Aplicaţia, dezvoltată în 48 de ore împreună cu o echipă pasionată de bună guvernare, formată din profesionişti din domeniul IT, porneşte de la ideea că toţi cetăţenii au avut la un moment dat nevoie de un serviciu din partea statului şi nu au ştiut exact cărei instituţii să se adreseze. Astfel se creează confuzii şi cozi interminabile la ghişee greşite, se supra-aglomerează anumite instituţii în timp ce altele sunt necunoscute în ciuda utilităţii şi se pierd ocazii (granturi, finanţări etc.) la care cetăţeanul poate că nici nu ştie că are acces.

Pentru rezolvarea acestor probleme şi pentru crearea unui mecanism online de evidenţiere a instituţiilor publice, cu tot cu eventuale schimbări structurale sau administrative care s-ar produce în timp, echipa „Map the State” a creat un prototip de aplicaţie online care colectează de la utilizatori informaţii despre instituţiile publice, le centralizează într-o bază de date unitară şi le reprezintă vizual sub forma unei organigrame care arată relaţiile ierarhice dintre instituţii, datele acestora de contact, atribuţiile şi serviciile publice pe care le pot oferi (în limbaj accesibil cetăţeanului), sau orice alte informaţii ar fi de interes public.

Aplicabilitatea unui asemenea instrument este practic nelimitată, echipa Map the State reuşind o demonstraţie de identificare rapidă a soluţiei pentru o problemă concretă. Exemplul oferit a presupus să se doreşte semnalarea unui caz de corupţie, fără a se cunoaşte exact care dintre instituţiile anticorupţie din România are competenţa de a prelua cazul respectiv. Folosindu-se aplicaţia Map the State, s-au căutat cuvinte cheie, care au returnat o listă a tuturor instituţiilor competente în domeniu, cu explicaţii despre ce cazuri pot prelua fiecare şi datele de contact, astfel încât cetăţeanul să ştie exact cui să se adreseze.

Mai multe despre eveniment şi despre aplicaţiile câştigătoare aici.

Capture3 Capture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*