Iniţiativa pentru o Justiţie Curată condamnă vehement grava imixtiune a Parlamentului României în actul de justiţie

Asociaţiile reunite în coaliţia Iniţiativa pentru o Justiţie Curată condamnă vehement grava imixtiune a Parlamentului României în actul de justiţie. Decizia recentă a Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor care recomandă neînceperea urmăririi penale în cazul fostului prim-ministru Adrian Năstase depăşeşte flagrant limitele mandatului acordat Parlamentului de către Curtea Constituţională.

Odată cu această decizie, asistăm la transformarea parlamentarilor în judecători şi a Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor în instanţă extraordinară. În mod nepermis, Comisia Juridică a facut aprecieri ce ţin de corectitudinea întocmirii unor acte de urmărire penală, necesitatea unor probe, natura şi încadrarea juridică a faptelor, respectiv asupra vinovăţiei celor vizaţi. Prin aceasta recomandare care vizează fondului dosarului, Parlamentul se substituie nepermis justiţiei, singura care poate decide cu privire la existenţa sau inexistenţa unor fapte penale, respectiv cu privire la vinovăţia persoanelor acuzate. Aceasta este o încălcare grosolană a principiilor statului de drept care presupune separarea puterilor în stat şi o imixtiune gravă în actul de justiţie.

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată condamnă cu fermitate decizia iresponsabilă de publicare pe internet a unor documente referitoare la dosare aflate în faza premergatoare urmăririi penale (faza nepublică) periclitându-se astfel desfăşurarea anchetei. Aceasta decizie contrazice în mod evident recomandarea adresată Parlamentului de către Consiliului Superior al Magistraturii privind asigurarea confidenţialităţii dosarelor. Aceste grave erori confirmă faptul că Parlamentul nu ar trebui sa aibă niciun fel de competenţe cu privire la desfăşurarea anchetelor penale pentru că şi-a dovedit incapacitatea vădită de a respecta reguli elementare proprii procedurilor judiciare.

Prin aceste demersuri, Parlamentul României blochează anchetele penale şi asigură o stare de impunitate absolută şi permanentă a întregii clase politice. Atragem atenţia că astfel de acţiuni subminează funcţionarea statului de drept şi afectează în mod grav încrederea cetăţeanului în instituţiile fundamentale ale statului. De asemenea, aceste acţiuni pot atrage activarea clauzei de salvgardare pe justiţie, cu consecinţe grave pentru România.

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată solicită Consiliului Superior al Magistraturii să reacţioneze imediat, conform art. 133 alin. 1 din Constituţie în scopul apărării independenţei justiţiei grav afectată de procedura aplicată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Facem un apel catre plenul Camerei Deputaţilor să acţioneze responsabil la momentul votului final şi să permită justiţiei să îşi execite, fără imixtiuni, rolul prevăzut de Constituţia României.

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată îşi exprimă, de asemenea, susţinerea pentru declaraţiile tranşante ale Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România cu privire la încălcarea Constituţiei de către deputaţii jurişti.

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată este un program al Freedom House România, Societatea Academică din România, Asociaţia Societatea pentru Justiţie, Grupul pentru Dialog Social, Academia de Advocacy, Alianţa Civică şi Societatea Timişoara, şi finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*