4.03.2008: APEL – “La Moscova nu vine primăvara”

Dupa ce a amenintat luni de zile, si pe vremea cind sabota planul Ahtisaari de independenta recunoscuta a Kosovo si dupa ce, acest plan esuind din pricina Rusiei Kosovo s-a declarat unilateral independent, Rusia si-a dat saptamina trecuta jocul pe fata. La o intilnire cu liderii tarilor vecine in care l-a prezentat pe succesorul sau, Dmitri Medvedev Vladimir Putin a dat clar a intelege ca Rusia nu va recunoaste Transnistria, nici macar Osetia de Sud sau Abhazia. Rusia, a spus el, respecta dreptul international.

In Rusia au avut loc duminica alegeri. Alegeri fara emotii, ca nu mai sintem pe vremea lui Eltin, cind consultantii americani munceau zi si noapte ca sa-l faca sa cistige contra comunistilor, iar agentiile de rating si investititorii se uitau la stiri asteptind sa explodeze bomba cu ceas. Azi, la alegerile din Rusia e liniste, si toata lumea stie pretul linistii, si e dispusa sa il plateasca, votind o putere care nu tolereaza opozitia. Apelul lui Vladimir Putin ca sa vina cit mai multa lumea la urne la niste alegeri dinainte aranjate pentru succesorul lui e doar ca sa arate Vestului ca acest gen de democratie controlata este ceea ce rusii chiar vor, satui fiind de conflictele politice din prima parte a tranzitiei. Desi observatorii internationali nu au mai venit la aceste alegeri, suparati pe intimidarea potentialilor opozanti din timpul campaniei, Putin va putea spune oricind ca au fost OK. Si chiar au fost, in ziua votului. Nu cred ca fura cineva urne azi in Rusia, ca nu are de ce, si opozantii si votantii au aflat demult cine e mai tare si nu vor rasturna barca. Intr-un tur pe care l-am facut prin diverse republici rusesti acum citiva ani am intrebat pe membrii parlamentelor regionale (Dume) din ce partide erau. Toti candidasera pentru varii partide initial, dar trecusera la partidul lui Putin, care are de altfel expresia “unitatea Rusiei” chiar in titlu. Pe vremea aceea Putin facuse primul sau gest condamnat de Vest ca nedemocratic, arogindu-si puterea de a numi sau destitui pe guvernatorii regiunilor. In Occident acesta a fost semnalul clar ca s-a terminat cu orice speranta de descentralizare si democratie locala a Rusiei. Dar Putin era legal acoperit. Ceea ce ziarele din Vest nu scriau era ca aceasta numire trebuia aprobata de Duma regionala, care la rigoare ar fi putut sa aiba alta parere. Numai ca nu a avut niciodata alta, deoarece presedintele Rusiei are dreptul constitutional de a dizolva aceste Parlamente locale si chema noi alegeri. Cine stie, poate nu le-ar fi dizolvat, dar nimeni nu a vrut sa incerce. Si uite asa poti, pe o baza pur constitutionala, sa construiesti o democratie complet golita de orice substanta, cita vreme pretul petrolului e mare si poti subventiona caldura in apartamente, cumparind practic pe votanti.

Cu ce s-ar alege Rusia daca ar recunoase Transnistria ? Dupa cum am scris de mai multe ori in ultimii ani, problema Moldovei este incertitudinea de statut a Transnistriei, tot asa cum problema Serbiei era incertitudinea legata de Kosovo. Fara Kosovo Serbia ar fi putut fi in UE in doi ani, daca era inteleapta, si nu incurajata de tari care de fapt isi urmaresc doar propriul interes, ca Rusia sau Romania. Investitorii de altfel asta prognozau, si de asta rata de investitii a crescut foarte mult in Serbia ultimilor doi ani. Dupa atacarea ambasadelor occidentale nu e greu de ghicit ce se va intimpla. Vor pleca spre tari mai simpatice. Fara Transnistria, Moldova nu ar mai putea fi santajata de Rusia si ar trebui sa priveasca in fata realitatea si sa nu mai oscileze intre Est si Vest, intre Romania si Rusia. E interesul Rusiei sa curme aceasta situatie? Nu, de o mie de ori nu, Rusia vrea o Moldova ambigua si incurcata. Si nu are de ce sa incurajeze nici pe secesionistii din Caucaz. La o Abhazie pro-rusa care s-ar desprinde din Georgia exista nu stiu cite Cecenii veritabil periculoase care s-ar desprinde de Rusia. Bluful Rusiei a fost maxim cu secesiunea Kosovo, Rusia nu isi poate permite sa recunoasca pe nimeni, de teama ca mai exista inca republici in Federatia Rusa care isi pot cauta propriul drum.

Nenorocirea cu rusii este ca ei nu stiu sa faca decit din astea. Pot sa aranjeze secesiuni la vecini si conflicte. Nu mai pot ajuta insa pe vecinii lor economic prin subventii, nu au know-how economic real de transmis (in continuare succesul lor se bazeaza pe petrol si investitii, nu pe vreo productivitate a muncii de nivel european), in materie de transfer de institutii au ei nevoie de ajutor (cum arata politia prin Caucaz, zona critica pentru ei, e de facut un film de groaza – mai exista conditii pentru o mie de Beslanuri), si asa mai departe. Fostul presedinte al Moldovei, Petru Lucinschi, scriind in ziarul Komersant din Msocova in aceasta saptamina, sugereaza lui Medvedev sa relanseze CSI ca pe un concurent la UE, o uniune din care state ca Moldova sa aiba mai mult de cistigat decit daca adera la Uniunea Europeana. Subtil, dar oricit am bate saua sa priceapa iapa, Rusia nu va face asta pentru ca nu poate, nu pentru ca nu ar vrea.

In Armenia, in zilele din urma, protestatari portocalii – urbani, educati, tineri, vorbind englezeste – au fost goniti din corturile lor gen Piata Universitatii de catre politie, in timp ce protestau contra unor alegeri prezidentiale pe care ei le cred aranjate. Nu o sa vedem la Moscova treaba asta. Acolo cei care protesteaza sint asa putini (cu atit mai eroici) ca e nimica toata sa fie umflati sub pretextul ca nu au autorizatie de la primarie sa difere de marea masa pasiva a populatiei. Alegerile din Rusia nu vor schimba nimic, dar fiecare zi arata mai mult ca Rusia nu a fost ghidata de interesul sirbilor in chestiunea Kosovo, ci doar de al ei propriu. La Moscova nu vine primavara nici de data asta.

Articol publicat la 4 martie 2008 in reteaua de presa APEL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*