Lansarea Coaliţiei pentru o Presă Curată (CPC)

Societatea Academică din România (SAR), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Active Watch au lansat joi 22 mai, iniţiativa Coaliţiei pentru o Presă Curată (CPC), o provocare adresată presei pentru transparentizarea surselor de finanţare. Evenimentul a avut loc la Hotelul Athenee Palace Hilton din București.

La lansare au participat Alina Mungiu Pippidi (Președinte SAR), Ioana Avădani (Director executiv al CJI), Liana Ganea (Coordonator de programe la Active Watch), precum și alți reprezentanți ai societății civile, alături de jurnaliști și experţi media care au promis că vor sprijini iniţiativa. Printre aceștia s-au numărat Moise Guran, Cătălin Tolontan, Petrișor Obae și Iulian Comănescu.

Demersul celor trei organizaţii a fost justificat prin scăderea încrederii publice în media românească, sub pragul psihologic de 50%. “În anii ’90 – peste 90% din public avea încredere in presă. Acum se striga în piaţă: Să vină presa să-i scoatem lesa. Acum vorbim de presa captivă. În România e bine să știi cine dă banii ca să poţi să judeci conţinutul”, a mai spus președintele SAR.

Presa Curată are cinci obiective, majoritatea urmărind tocmai transparentizarea surselor de finanţare, din care primele patru pot fi puse în aplicare imediat. Toate datele solicitate de iniţiativa CPC sunt publice, dar nu sunt foarte ușor accesibile. Prin aceasta se urmărește ca publicul să fie informat în privinţa celor care plătesc conţinutul și a eventualelor conflicte de interese, chiar și etice, precum cel al politicianului proprietar de media. De aceea, iniţiatorii solicită publicarea imediată pe site-ul propriu de către fiecare publicaţie a unui set de informaţii care includ:
– Structura proprietăţii organului media
– Lista tuturor clienţilor de publicitate care contribuie cu peste zece la sută din bugetul publicaţiei (a primilor 20 de clienţi în ordinea dimensiunii)
– Balanţa pe anul precedent cu cifra agregată a veniturilor/cheltuielilor
– Datoriile istorice la bugetul de stat
– Persoana sau firma din cadrul publicației/trustului căreia i se poate adresa cineva care se consideră lezat, ca treaptă de mediere înainte de a se adresa CNA sau instanței civile, cu date complete de contact.

Pentru mai multe detalii vizitați portalul Alianței pentru o Românie Curată.

Galerie foto

IMG_7909_1

IMG_7849

IMG_7870_1

IMG_7894

IMG_7896

IMG_7877_1

One Response to Lansarea Coaliţiei pentru o Presă Curată (CPC)

  1. rea says:

    Thanks for finally talking about > Lansarea Coaliţiei penru o Presă Curată
    (CPC) | Societatea Academica din Romania < Liked it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*