02.03.2010: Laura Ştefan: “CSM trebuie să reglementeze clar accesul presei la informaţiile din dosarele penale”

Practicile sistemului judiciar romanesc sunt neunitare in materia accesului presei la dosarele penale, iar Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui intervina pentru a clarifica aceasta chestiune, a declarat Laura Stefan, coordonator anti-coruptie SAR si reprezentant Initiativei pentru o Justitie Curata.

Precizarea a fost facuta in cadrul conferintei internationale cu tema “Justitia, presa şi societatea civila. Impreuna Impotriva criminalitatii organizate”, organizata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din România, in parteneriat cu Initiativa pentru o Justitie Curata si Friederich Ebert Stiftung.

Coordonatorul anti-coruptie al SAR a explicat ca in etapa anchetei penale, exista divergente intre structurile de parchet cu privire la oferirea rechizitoriilor catre presa. Unele parchete considera ca pot da rechizitoriile, iar altele considera ca aceasta decizie apartine exclusiv judecatorului. In ceea ce priveşte faza de judecata exista instante care interpreteaza strict textul de lege şi considera ca doar şedinta de judecata este public. Alte instante extind caracterul public al şedintei de judecata la Intreg continutul dosarului, permitand accesul presei la probele aflate In dosar. “Ar fi nevoie de o interventie a CSM care sa lamureasca limitele accesului la informatii atât In faza de ancheta cât şi In faza de judecata. Din pacate pâna acum, CSM a lasat la latitudinea fiecarei structuri de parchet şi fiecarei instante, decizia cu privire la acest subiect, incurajând proliferarea practicilor neunitare,” a declarat Laura Ştefan.

Document atasat: comunicat de presa Conferintei Internationale cu tema “Justitia, presa şi societatea civila. Impreuna Impotriva criminalitatii organizate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*