Monitorizarea consiliilor judeţene privind conflictele de interese şi incompatibilităţile

Chiar daca in ultima vreme au fost adoptate legi care sa elimine coruptia din administratie, aplicarea lor este mai dificila pe plan local. Aceasta din cauza ca exista in Romania peste 3000 de unitati administrativ teritoriale, iar monitorizarea tuturor nu este un lucru simplu, dar si din cauza evolutiilor care au avut loc in ultima vreme in presa locala. Cu toate ca sunt cunoscute pe plan local destule cazuri grave de incalcare a legii din partea alesilor locali, numai foarte rar acestea devin publice. Presa locala a ajuns sa fie controlata in mare masura de oamenii politici aflati la putere in regiunea respectiva. Iar atunci cand unii jurnalisti incearca sa-si faca publice investigatiile, sunt supusi la mari presiuni ca sa renunte. Exista cazuri de acest fel care razbat in presa centrala, dar efectele nu sunt nici atunci cele asteptate. Mai exact, autoritatile competente nu fac vreun demers pentru ca situatiile de incalcare a legii semnalate sa fie eliminate.

Scopul proiectului derulat de catre Societatea Academica din Romania (SAR), a fost monitorizarea alesilor din cateva consilii judetene in ceea ce priveste incompatibilitatile si conflictele de interese si presedintilor de consilii judetene din intreaga tara. Astfel au fost monitorizati 315 consilieri judeteni din 9 judete in ceea ce priveste incompatibilitatile si conflictele de interese; intre acesti consilieri au fost 31 care nu indeplineau criteriile stabilite. De asemenea, au fost monitorizati presedintii consiliilor judetene si dintre acestia 15 nu au indeplinit criteriile de integritate.

Complementar, cu ocazia alegerii directe a presedintilor consiliilor judetene, au fost verificati 150 de candidati utilizand criteriile Coalitiei pentru o Guvernare Curata (si anume coruptie, conflict de interese, traseism politic si colaborare cu Securitatea) dintre care 54 au fost inclusi pe lista celor ce nu indeplinesc criteriile. In 9 judete candidatii la presedentia Consiliilor judetene care au figurat pe lista CGC au pierdut alegerile, desi au fost favoriti in sondajele de opinie facute publice in perioada campaniei electorale. Cele 9 judete sunt: Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Cluj, Galati, Giurgiu, Mehedinti, Timis si Tulcea.

Activitatea acestor coalitii a fost citata in raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008.

Finantatori: Open Society Institute, Global Opportunity Fund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*