18.05.2008: Monitorizarea integrităţii candidaţilor la preşedinţia consiliilor judeţene

22 dintre candidatii PSD la presedintia consiliilor judetene, 15 ai PNL si 9 ai PDL nu intrunesc criteriile de integritate propuse de societatea civila din perspectiva viitoarelor alegeri locale. Cifrele au fost prezentate de Alina Mungiu-Pippidi, presedintele Societatii Academice din Romania (SAR), cu prilejul prezentarii, duminica 18 mai, a Monitorizarii integritatii candidatilor la presedintia consiliilor judetene.

Coaliţia pentru o Guvernare curată a identificat 56 de candidaţi la preşedinţia Consiliilor Judeţene, care nu întrunesc criteriile de integritate, intre care Ilie Sârbu, Liviu Dragnea si Marian Oprişan de la PSD, Victor Dobre şi Ovidiu Silaghi de la PNL, Cristian Boureanu şi Ionel Manţog de la PD-L.

Preşedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, a precizat că au fost monitorizaţi 150 de candidaţi, reprezentând partidele cu peste 5% opţiuni de vot în judeţe, problemele cele mai mari fiind identificate în judeţele Bacău, Gorj, Bihor, Galaţi, 8 judeţe fiind declarate “curate”, iar în “judeţele problematice” Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi au fost constatate “evoluţii pozitive”.

Pe lista Coaliţiei, 22 de candidaţi sunt de la PSD (partid care deţine majoritatea Consiliilor Judeţene), 15 sunt din partea PNL, 9 de la PDL, 2 de la PRM, 3 aparţin PC, 2 provin de la PNG, 2 de la UDMR şi unul de la UCM.

Problemele indentificate sunt achiziţiile publice incorecte, traseism masiv, afaceri de partid, legislaţie cu destinaţie.

Coaliţia a constatat foarte multe cazuri în cercetare penală şi puţine trimiteri în judecată, multe cazuri finalizate cu NUP, “destui candidaţi” cu probleme care candidează din nou pentru partidele mari, tribunale provinciale care opresc “licitaţii şi distribuiri abuzive de bani”.

Procedura de monitorizare s-a bazat pe propuneri şi documentare realizate de jurnalişti locali, pe baza presei, rapoartelor procuraturii, declaraţii de avere şi de interese.

Criteriile de intergitate au urmarit profitul din conflict de interese datorat funcţiei publice, problemele legale (incompatibilitati, completare de declaraţiilor de avere sau interese cu mari abateri, sau chiar absenţa acestor documente publice), colaborarea cu fosta Securitate, clientelismul, trimitere în judecată sau condamnare.

Coaliţia pentru o Guvernare Curata este formată din Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Cartel Alfa, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House, Societatea Academică din România si Societatea “Timişoara”.

Aici puteti consulta Lista de monitorizare a integritatii candidatilor la pozitia de presedinte al consiliului judetean>>>

One Response to 18.05.2008: Monitorizarea integrităţii candidaţilor la preşedinţia consiliilor judeţene

  1. Ora Exacta says:

    Navigand pe netul din Romania iata ca am nimerit pe pagina dumeavoastra.
    Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea articolelor
    de pe acest sait si va urez cat mai mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*