Raport SAR 2011: Morţi de foame, cu banii în buzunar. Autorităţile române sunt depăşite de sarcina de a cheltui 15 milioane euro pe zi

Pentru o ţară cu dificultăţi în a plăti pensile şi salariile, România pare să trăiască o dramă absurdă. Are la dispoziţie resurse pentru diverse tipuri de investiţii, dar este incapabilă să profite de ele. Trebuie să cheltuim nu mai puţin de 15 mil euro/zi până în 2015 pentru a reuşi absorbţia totală a fondurilor alocate în ciclul bugetar 2007-13. Cum ritmul în acest moment este de 1.13 mil euro/zi, în lipsa unei schimbări de strategie o utilizare totală a fondurilor pare imposibilă. În cei patru ani de când România este membru UE, ţara noastră a reuşit să cheltuie numai 8.6% din fondurile alocate în acest ciclu bugetar.

Comparativ, poziţia slabă a României este şi mai evidentă. Împreună cu Bulgaria, suntem pe ultimul loc în între noii membri UE. Rata medie de absorbţie între NSM este de 22%. După ultimele date ale ACIS, România va pierde bani în domeniul Transporturilor, Capacităţii Administrative şi Asistenţei Tehnice.

Cititi continuarea analizei asupra situatiei absorbtiei fondurilor structurale din Romania aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*