Noi colaboratori ai Societatii Academice din Romania

Valentina-Andreea Dimulescu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice, Secţia de limbă engleză (Universitatea Bucureşti) şi deţine două diplome postuniversitare: Masterat în Științe Politice, Universitatea Central Europeană (CEU) din Budapesta (Ungaria) și Masterat în Integrare Europeană, Centrul pentru Studii Europene de Integrare (ZEI) din Bonn (Germania). Valentina este fostă bursieră a Fundației Konrad Adenauer (KAS) și membru al think tank-ului german Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik (DGAP). De asemenea, a efectuat stagii de practică în cadrul Ambasadei Marii Britanii din România, Universității Națiunilor Unite, Vice-Rectoratul din Europa (Bonn) şi a realizat rapoarte de cercetare pentru Centrul Român de Politici Europene (CRPE) şi pentru think tank-ul Romania Energy Center (ROEC). În plus, Valentina a publicat articole în jurnale academice internaţionale pe teme legate de politica românească şi de afacerile europene. În privinţa intereselor şi activităţii de cercetare, Valentina se specializează atât pe chestiunea gestiunii fondurilor europene din punct de vedere administrativ, cât şi pe monitorizarea practicilor de corupţie în acest domeniu, buna guvernare, politicile europene în domeniul energiei, procedura anti-trust a UE, liberalizarea monopolurilor de stat și legea concurenţei în industriile de rețea (electricitate, gaze). La SAR, Valentina este Coordonator de Publicaţii al Jurnalului Român de Ştiinte Politice şi asistent în cadrul proiectului “Misuse of public funds in Romania before and after EU accession”.

Dr. Bogdan Iancu este directorul proiectului “Guvernanţă/Guvernământ – semantica constituţională a autonomiei” găzduit de Societatea Academică din România şi Lector Dr. la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Politice. Doctorat in drept (summa cum laude) la Central European University (2006). Domnul Iancu a facut stagii de cercetare la facultatile de drept ale Universitatii din Toronto si Universitatii McGill, Yale Law School si Wissenschaftskolleg zu Berlin. A predat (2002-2004) la Universitatea McGill si Université de Montréal. In 2008-2010, bursier de cercetare al Fundatiei Alexander von Humboldt la Universitatea Bremen, Facultatea de Drept si Universitatea Humboldt din Berlin, Facultatea de Drept.  A coordonat volumele The EU as the Paradigm of Future European Statehood/Uniunea Europeana ca paradigma a statalitatii viitoare (2007) si The Law/Politics Distinction in Contemporary Public Law Adjudication (2009). Ultima carte publicata: Legislative Delegation: The Erosion of Normative Limits in Modern Constitutionalism (Heidelberg, NY, etc.: Springer Verlag, 2012).

Adriana Iordache este licenţiată în Ştiinte Politice și în Drept la Universitatea din Bucureşti,  unde a cercetat interpretarea articolului 4 al Convenției Europene pentru Apǎrarea Drepturilor Omului și a Libertǎților Fundamentale în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Deține o diplomǎ de Master în Studii de Gen de la Universitatea Central Europeană (CEU) din Budapesta, unde a studiat combaterea discriminării de gen în România: interpretarea noțiunii de discriminare de gen de cǎtre Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), și designul său instituțional. În trecut a realizat studii de cercetare despre participarea civicǎ, accesul cetǎțenilor la controlul constituțional și reprezentarea femeilor în politicǎ, în cadrul organizației non-guvernamentale E-Civis. De asemenea a mai colaborat cu The Global Network for Public Interest Law (PILnet), participând la implementarea programului pro bono în Europa şi analizȃnd reglementarea profesiilor juridice în Romȃnia și în alte țări din ECE. În 2009 a fost fellow al organizaţiei Bulgarian Center for Not for Profit Law (BCNL) unde a cercetat cadrul legislativ al funcționării ONGurilor în România, axat pe participarea ONGurilor la procesul de decizie politică și pe mecanismele de finanțare ale ONGurilor. În cadrul SAR, Adriana este coordonator de comunicare, asistent in proiectul “Anticorruption Toolbox for Civil Society” și cerceteazǎ tema restituirii proprietăţilor în Romȃnia.

Ovidiu Olar este cercetător la Institutul de Istorie „N. Iorga” al Academiei Române (Bucureşti). Teza sa de doctorat, ce urmează a fi susţinută la Centrul de Studii bizantine şi moderne greceşti şi sud-est europene a École des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris), se ocupă de personajul principal al „războiului rece” european al secolului al XVII-lea – patriarhul grec Chiril Lukaris (1570-1638). Îl preocupă atât istoria culturală, cât şi istoria ideilor politice. Printre publicaţiile sale recente se numără „Răzbunare împotriva tiranilor. Teoria politică a protestantismului francez” (Editura Nemira, Bucureşti, 2007, 299 pp.) şi „Ortodoxie şi politică. Sinodul de la Târgovişte (ianuarie 1659) ”, Anuarul Colegiului Noua Europă 2007-2008, Bucureşti, 2011. Domnul Olar este membru al Asociaţiei române pentru istoria religiilor şi membru al comitetului editorial al JEMS (Journal of Early Modern Studies). Între anii 2008 şi 2009, Ovidiu Olar a lucrat ca expert evaluator pentru Coaliţia pentru Universităţi Curate. Scopul acestui proiect a fost de a verifica transparenţa, integritatea şi calitatea academică a celor 42 universităţi publice din România, precum şi de a lua o poziţie fermă împotriva corupţiei din acest domeniu.

Răzvan Orăşanu a obţinut diploma de licenţă în Filozofie şi Economie la London School of Economics, după ce în prealabil a studiat la Espom College în Marea Britanie. A studiat disciplina Economia Sectorului Public predată de profesorul Nicholas Barr şi a fost asistent universitar la HEC Paris, şcoala de business pariziană clasată în top 10 în Europa. În prezent, domnul Orăşanu urmează cursurile de Master în Politici Publice la John F. Kennedy School of Government din cadrul Universităţii Harvard, într-un program de 2 ani care pregăteşte absolvenţii acestuia pentru ocuparea unor poziţii de leadership în organizaţii naţionale şi internaţionale. Este  Kokkalis Fellow şi beneficiarul Premiului Shorenstein Centre Summer Award pentru investigaţia sa pe marginea  cazului de plagiat al Ministrului Educaţiei din România, citată de revista Nature.În februarie 2005, la vârsta de 23 de ani, domnul Orăşanu a fost numit Consilierul Primului Ministru al României, funcţie pe care a exercitat-o timp de 3 ani cu o întrerupere de un an când a ocupat poziţia de Preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).  În timpul mandatului său au avut loc 82 de privatizări, printre care şi cea a Băncii Comerciale Române (BCR). De asemenea, a iniţiat un program de stagii „Start Internship” premiat de OECD  ca „Model de Parteneriat Public Privat in Europa de Sud-Est” şi apoi a contribuit la crearea unei şcoli de business – Pilkington Ratiu Business School. Răzvan Orăşanu este şi editorialist pe teme de politici publice şi afaceri interne şi se alătură echipei  SAR ca analist de politici publice, studiind deficitul fiscal şi buna guvernare în cadrul proiectului ANTICORRP.

Raluca Pop a terminat Facultatea de Comunicare și Relații publice “David Ogilvy” (SNSPA) şi studii de masterat în politici publice cu specializarea politici culturale la Universitatea Central Europeană din Budapesta.Timp de 3 ani, Raluca a fost consultant în cadrul Punctului de Contact Cultural al României şi a coordonat campania naţională pentru Anul European al Dialogului Intercultural 2008. În 2010 a dezvoltat proiectul online banipentruarte, care a devenit o sursă importantă de informaţii despre fondurile naționale și internaționale disponibile pentru artiștii și organizațiile culturale din România. Raluca a initiat si coordonat prima cercetare şi campanie de informare despre modul în care fondurile structurale pot sprijini proiectele culturale din România. Este un membru activ al Coaliţiei Sectorului Cultural Independent, o reţea de organizații care promovează principiul bunei guvernări în cultură.A derulat campanii de informare la nivel naţional pentru Uniunea Europeană, a publicat în Dilema Veche, ArtActMagazine, Scena.ro. A fost asistenul coordonatorului unui proiect de anvergură naţională derulat cu fonduri europene, PUZZLE – proiectul naţional al României pentru Programul Anul European al Dialogului Intercultural, a scris cereri de finanţare şi a fost manager cultural pentru proiecte cu finanţare din partea AFCN, Grundtvig, Tineret în Acţiune, ICR in cadrul unor colaborari cu operatori culturali independenti. În activitatea de cercetare, Raluca se specializează în problematica fondurilor europene, buna guvernare, politici culturale şi facilitare. Din ianuarie 2012 este expert al Consiliului Europei pe tema guvernării în cultura şi iniţiativele societăţii civile iar in iunie 2012 a fost aleasa coordonatorul Grupului de lucru societate civilă pentru elaborarea documentelor programatice pentru Programul Operational pentru Cultura 2014-2020. La SAR, Raluca lucrează în proiectul “Misuse of public funds in Romania before and after EU accession”, unde contribuie la dezvoltarea unei metodologii funcţionale pentru evaluarea costurilor şi impactului asociat cu proasta cheltuirea a banilor publici din fonduri europene în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*