Participarea SAR la workshop-ul “Countering Corruption and State Capture for Transparent Energy Governance in SEE”

IMG_0807-ValentinaCercetătorul Valentina Dimulescu a reprezentat Societatea Academică din Romania la  la workshop-ul intitutlat “Countering Corruption and State Capture for Transparent Energy Governance in SEE”, organizat în cadrul proiectului Southeast Europe Leadership for Development and Integrity (SELDI). Evenimentul a avut loc la Belgrad, între 27-28 aprilie 2015.

Evenimentul a marcat începutul activității SELDI în acțiunea sa de a oferi soluții anticorupție în sectorul energetic în Sud-Estul Europei. Acest sector a fost identificat în cadrul raportului SELDI Regional Anti-Corruption Report ca având cel mai ridicat grad de risc de corupție din regiune. Pericolul capturii instituțiilor publice pune sub îndoială capacitatea statelor din regiune de a implementa regulile Uniunii Europene în sectorul energetic și a creat un cadru prin care statele sunt vulnerabile presiunii exercitate de diverse grupuri de interese din exteriorul sau interiorul țării respective.

Domnișoara Dimulescu a susținut o prezentare despre ultimele evoluții din România cu privire la activitatea Direcției Naționale Anticorupție, iar discuțiile ulterioare au avut ca subiect provocările viitoare în domeniul anticorupției în România, precum cadrul tehnic și politic prin care prejudiciile să fie recuperate, acțiunile membrilor parlamentului de a refuza ridicarea imunității colegilor lor suspectați de acte de corupție, confiscarea bunurilor obținute ilegal, menținerea stabilității instituționale a organismelor anticorupție, etc. De asemenea, au fost prezentate concluziile analizei realizate în cadrul proiectului ANTICORRP, analiză ce a tratat subiectul favoritismului în domeniul achizițiilor publice din sectorul construcțiilor. De exemplu, în perioada 2007 – 2013, aproximativ 21% din contractele de achiziții publice cu un singur ofertant au fost câștigate de către firme “favorite”. O altă cercetare cantitativă a Societății Academice din România, intitulată Harta Corupției Județene, s-a axat pe analizarea cazurilor de corupție de la nivel înalt și mediu investigate de către procurorii DNA în perioada 2010 – 2014. Aceasta a arătat că funcționarii publici cu putere de decizie tind să primească sentințe cu suspendare, iar fraudele cu fonduri europene sunt printre cele mai comune acțiuni pentru care (vice)primarii sau consilierii locali au primit condamnări.

Mai multe informații despre worksop pot fi accesate aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*