03.2008: “Pensiile românilor, între reformă şi contrareformă”

Pentru sistemul de pensii din România, 2008 este anul în care, pentru prima oară, o parte a pensiilor publice este administrată privat. Tot în această perioadă fondul de pensii publice schimbă tendinţele pozitive din anii anteriori, fiind estimat pentru 2009 un deficit record de la înfiinţare până în prezent: circa 1.5% din PIB.
Totodată 2008 este şi un an electoral, iar multe guverne s-au dovedit incapabile să reziste tentaţiei de a câştiga voturi în plus prin slăbirea hăţurilor financiare ale pensiilor publice.

In acest context, Societatea Academica din Roamnia (SAR) şi Konrad Adenauer Stiftung (KAS) au organizat la 19 martie un seminar-dezbatere in care au fost analizate principalele probleme ale sistemului de pensii din România din perspectiva partidelor politice româneşti. Acestea au avut ocazia să îşi precizeze poziţia faţă de unele aspecte cheie ale refomei pensiilor, precum deficitul pilonului I, dezechilibrul dintre numărul de contribuabili şi numărul de pensionari, sau eventualele modificări legislative privind pilonul II. Raportul alaturat (in format pdf) va prezinta o sinteza a dezbaterilor la care au participat reprezentanti ai partidelor, ai Comisiei de Supraveghere, ai companiilor de asigurari si analisti independenti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*