Policy Brief #70: Noua strategie de apărare, cu totul insuficientă pentru preşedinţia UE a României din 2019

Într-un comentariu publicat pe România curată, Andra-Lucia Martinescu de laUniversitatea din Cambridgedin Marea Britanie susţine că dincolo de obiectivele susținute declarativ, noua strategia de apărare este prelungirea unor carențe sistemice profunde – instituții care par să dețină monopolul informației și expertizei, regimul superficial al consultărilor, practicile lipsite de transparență, politizarea excesivă și absența controlului democratic în chestiuni strategice sau de apărare. Cu alte cuvinte, este doar prelungirea unei culturi de securitate care nu aduce nimic nou. Un control democratic civil real, o consultare substanţială pe o strategie de apărare (în afara cercului unor iniţiaţi controlaţi de servicii) şi o deschidere către extern ar putea conduce, cu un oarecare efort, la o mai bună performanţă. Bulgaria, de exemplu, colaborează cu departamentul londonez specializat în apărare al Transparency International. 

RAPORTUL POATE FI DESCĂRCAT AICI

Andra-Lucia Martinescu urmează un doctorat în Relații Internaționale, pe tema Geopolitica Mării Negre, la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Printre altele, a lucrat pentru RAND Europe, și Royal United Services Institute for Security and Defence (Whitehall, Londra) în departamentele de analiză geostrategică și de apărare. În prezent este analist-contributor al grupului de consultanță IHS Jane’s Defence and Military pentru Europa și CIS, specializându-se în predicții și analize de risc geopolitic.

3 Responses to Policy Brief #70: Noua strategie de apărare, cu totul insuficientă pentru preşedinţia UE a României din 2019

  1. Pingback: România puternică. Visul unei nopţi de vară şi nimic mai mult | România curată

  2. Pingback: România puternică | Visul unei nopţi de vară şi nimic mai mult | Nasul.tv

  3. Adriana says:

    Din pacate ne lipseste o abordare sistemica ca in orice domeniu gestionat de stat. In plus, atata vreme cat mecanismul de aparare va fi politizat, elaborarea unei strategii e doar poezie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*