PRO sau CONTRA ȋnregistrării cartelelor telefonice pre-plătite

PRO

Sebastian Ghiţă

Sebastian Ghiţă propune o initiativă legislativă care să impună ȋnregistrarea datelor personale ale celor care achiziţionează cartele telefonice pre-plătite, pentru a exista posibilitatea interceptării acestora cu scopul de a preveni utilizarea acestora în comiterea infracţiunilor economice sau a unor activitaţi teroriste.
Astfel, la achiziţionarea unei cartele telefonice, cumpărătorul va trebui sa prezinte datele personale precum CNP-ul, numele, prenumele şi adresa. După centralizarea datelor de ȋnregistrare operatorul va avea posibilitatea de a pune la dispoziţie datele personale ale celui care a folosit o anumită cartelă. Astfel,  ȋn eventualitatea ȋn care un judecator va decide interceptarea numarului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica detinatorul acestei cartele.
Ghiţă mai propune şi implementarea unui program de tip PRISM care să faciliteze supravegherea, realizată de către Serviciile Secrete, a comunicaţiilor pe internet în cazul suspiciunilor de terorism sau infracţiuni economice grave. Deputatul PSD îşi argumentează iniţiativa prin prisma lipsei de acoperire a cartelelor telefonice pre-plătite, ceea ce facilitează utilizarea acestora pentru comiterea de infracţiuni.
„Vrem sa găsim o soluţie cu privire la modul de gestionare a cartelelor pre-plătite. Nu mă refer neapărat la cartelele pre-plătite care au fost cumparate până acum, care îşi pierd din valabilitate, nu mai sunt folosite şi încet-încet ies din uz, dar trebuie să generăm un cadru legal prin care, în condiţiile in care aceste cartele pre-plătite din Romania pot fi folosite la infracţiuni, ele să poată fi luate în evidenţă şi să aibă acelasi regim ca telefoanele obişnuite”, a declarat acesta pentru HotNews.ro.
Ca răspuns la acuzaţia de încălcare a dreptului la viaţă privată, Sebastian Ghiţă a argumentat că un asemenea demers este necesar pentru asigurarea securităţii publice, întrucât va ajuta la o mai bună prevenire a infracţiunilor comise prin intermediul acestor dispozitive.
Foto: www.ziuanews.ro

CONTRA

Sorin Roşca Stănescu

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu se opune propunerii lui Sebastian Ghiţă privind înregistrarea cumparatorilor cartelelor telefonice pre-plătite, susţinand că este o acţiune ineficientă. Acesta îşi argumentează poziţia spunand că sistemul poate fi înşelat cu uşurinţă. Astfel, infractorii pot plăti intermediari pentru a le cumpăra cartelele telefonice, acest lucru indicand, în cazul necesităţii unei interceptări, către persoana greşită.
„Oricine poate cumpăra aceste cartele preplătite şi oricine le poate da mai departe. E foarte simplu ca un virtual terorist, dacă doreşte să vorbească de pe asemenea cartele şi să nu se ştie cine este, este suficient să dea banul unui om al străzii care are buletin şi să-şi cumpere cartele Prepay”, a declarat Senatorul PNL.
Rosca Stanescu şi-a exprimat opinia cu privire la lipsa de susţinere a demersului din partea PNL şi PSD, cu atât mai mult cu cât iniţiativa ar putea reprezenta o grava încălcare a drepturilor omului, fapt care cu siguranţă nu va obţine votul membrilor celor două partide.
Foto: www.evz.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*