PRO sau CONTRA acordului dintre Ministerul Educaţiei și Patriarhia Română

PRO

Constantin Stoica

Ministerul Educaţiei Naţionale, Secretariatul de Stat pentru Culte şi Patriarhia Română au încheiat pe 29 mai, protocolul cu privire la predarea disciplinei religie – cultul ortodox în învăţământul preuniversitar şi la organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar. 

Documentul prevede că încadrarea profesorilor de religie se va face cu avizul scris al ierarhului locului, iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă. De asemenea, conform protocolului, programele şcolare pentru disciplina religie (cultul ortodox) trebuie avizate de Patriarhie, iar reprezentanţii acestei instituţii pot participa, cu statut de invitat, la inspecţiile organizate la această materie.  Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Partiarhiei Române a precizat că avizul se va retrage pentru „profesorii indisciplinaţi sau care au îndepărtat copiii de la ora de religie. Acolo sunt probleme şi trebuie remediate. Nu i se retrage binecuvântarea de la început. Sunt sancţiuni graduale, care pot culmina cu retragerea binecuvântării sau, potrivit noului protocol, cu excluderea din învăţământ”.

Stoica a declarat că protocolul nu este menit să impună controlul preoţilor în şcoli, ci ţine de o mai bună colaborare între instituțiile statului cu atribuții în domeniul educației și biserică. Reprezentantul BOR susține că„toată lumea doreşte ca religia să fie cât mai bine predată”. “S-au constatat disfuncţionalităţi, având în vedere că protocoalele anterioare au fost încheiate la începutul anilor 90, când nu exista o lege a educaţiei”.

În opinia sa este necesară aprobarea BOR pentru profesori fiindcă acesta din urmă „au o dublă subordonare. Din punct de vedere al contractului de muncă, are statut ca orice profesor, dar moral, aparţine bisericii. (…) Dacă există această dublă subordonare, aşa cum prevede protocolul încheiat între minister şi toate cultele, şi cultul trebuie să aibă un cuvânt de spus când trebuie promovat sau sancţionat.”

Reprezentantul Patriarhiei mai arată că biserica se implica şi până acum în procesul educaţional iar acest acord are doar un rol de a consolida această colaborare si de a umple un vid legislativ. „Binecuvântarea se cerea de la început. Nu era prevăzut în lege ce face ministerul când biserica retrage binecuvântarea. Era o situaţie ambiguă, clarificată prin protocol”. „Nu există implicare suplimentară. E vorba de o încercare de mai multă cooperare şi sfătuire, adaugă el.

În ceea ce privește manualele de religie, el atrage atenţia că au existat „anumite probleme” care trebuie îndreptate. „Ora de religie trebuie să ţină cont şi de nivelul copiilor în vremurile pe care le trăim”, spune Constantin Stoica. Problema conceptului de pedeapsă divină din lecţiile de religie: „Tocmai pentru că nu erau văzute înainte de Patriarhie au apărut acele lecţii mai puţin fericite. Biserica era pusă în faţa faptului împlinit, de aceea au apărut acele situaţii nedorite”, afirmă Constantin Stoica.

Ministrul Educaţiei Remus Pricopiea fost de aceași părere, că: „Nu-i vorba de un amestec al Bisericii în actul de învăţământ, dar aşa cum învăţământul medical se face în parteneriat cu spitalele şi cu Ministerul Sănătăţii, învăţământul militar se face în parteneriat, şi există prevederi specifice pentru învăţământul militar, în colaborare cu Ministerul Apărării sau cu Ministerul de Interne, după caz, este absolut normal ca şi alte tipuri de învăţământ specific, de exemplu, Facultăţile de Teologie, în momentul în care reglementezi un anumit lucru, să ţii cont de specificul acestei specializări.”

Surse: DG24 Hotnews

CONTRA

Toma Pătraşcu

Toma Pătraşcu contestă acordul dintre Ministerul Educaţiei şi Biserică conderând că nu se justifică comparația din aceasta din urmă și alte intituții de stat precum armata sau sistemul de sănătate: „Sistemul de sănătate ţine de stat, cel de apărare ţine de stat. BOR e o organizaţie privată care nu are legătură cu statul. Trăim într-un stat laic, iar statul şi biserica sunt două entităţi distincte”.

Reprezentantul ASUR și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „imixtiunea BOR în sistemul public de învăţământ”, considerând că acordul de față nu reprezintă un progres în ceea ce privește modul în care este predată religia în scoli. Conform lui Pătraşcu: reprezentantul BOR “a făcut un număr de afirmaţii false. A argumentat necesitatea acestui protocol în numele unei pretinse dorinţe de îmbunătăţire a învăţământului religios. Şi până acum, toate manualele de religie aveau aprobarea sinodului BOR. Inclusiv acele manuale extrem de violente şi discriminatorii purtau aprobarea sinodului BOR”.

Preşedintele ASUR a dat exemplul unui manual de clasa I apărut la editura Sf. Mina. „Celebrul manual cu copilul păcătos, lovit de maşină drept pedeapsă. Pe contrapagină se scrie foarte clar: manual aprobat de Sinodul BOR. La ce îmbunătăţire ne putem aştepta, în condiţiile în care biserica va interveni cu toate forţele în şcoală?”

În concluzie, Pătraşcu își exprimă extrema preocupare privind maniera prin care BOR primeşte noi drepturi asupra şcolilor. În şcolile din România, sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor, se practică o îndoctrinare religioasă masivă. România e condusă de Guvern sau BOR?”.

Sursă: DG24

Votați

Vezi Rezultate

Loading ... Loading ...

3 Responses to PRO sau CONTRA acordului dintre Ministerul Educaţiei și Patriarhia Română

 1. Ghita Sebastian Mihael says:

  Religia nu are ce caută in scoli. Cel mult o prezentare obiectiva a tuturor religiilor existente sau chiar o istorie a religiilor. Trăim intr-un stat laic unde religia își are un loc bine definit , insa nu are ce cauta in scoli. Cetateanul roman este liber sa-si aleagă confesiunea , nici măcar părinții nu au dreptul sa-i prestabileasca copilului sau viitoarea confesiune, cititi codul civil.

 2. Ioana says:

  Pe mine ma ingrijoreaza dreptul atribuit BOR de a influenta direct raporturile de munca. Retragerea binecuvintarii duce la desfacerea contractului de munca incheiata intre scoala si angajat? Mi se pare o violare a principiului constitutional al “statului laic”

 3. drluxx says:

  Predarea in scoli a religiei este o mare eroare din foarte multe puncte de vedere.
  – diferentele de conceptie religioasa intre religiile si cultele prezente pe teritoriul tarii
  – introdusa in mod fortat ca un concept de percepere a ceea ce ne inconjoara si va genera un efect psihologic negativ chiar si celor care sunt de credinta ortodoxa sau catolica.
  – imaginea deja arhicunoscuta, manjita de coruptie, prostie si lacomie a institutiei patriarhiei romane
  – dragostea si nici credinta nu se face cu forta.
  – omenirea a suferit dealungul secolelor de frica impusa prin barbarie si razboaie sangeroase puse in spatele conceptelor religioase
  – pregatirea slaba si total fara fundament religios a majoritatii cadrelor didactice puse sa predea religia.

  Pe scurt, predarea in scoli a religiei asa cum este acum aplicata, poate fi cea mai mare greseala (poate intentionata), care va duce chiar la instabilitatea psihica in viitorul noii generatii si poate genera in viitor anarhie si sentimente de negare a divinitatatii.
  Doresc succes patriarhiei in continuare cu aplicarea politicii New Age, pentru ca evident in directia asta impinge lucrurile. Vom avea astfel in viitor oameni usor manipulabili, cu un psihic demolat si lipsit de principii de viata. Pricipiul de manipulare aplicat se numeste suprasaturatie si se bazeaza la nivel neuronal pe reactia “supraexcitatia duce la inhibitie”, sau mai complex dpdv psihologic a informatiilor redundante care automat ajung sa fie filtrate si eliminate pe viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*