PRO sau CONTRA amendamentului privind uniformizarea regimului juridic al creanţelor statului şi al contribuţiilor fiscale

PRO

Tudor Chiuariu

Vicepresedintele PNL Tudor Chiuariu susţine adoptarea unui amendament în Constituţie potrivit căruia „creanţele împotriva statului au acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale”. El a precizat că este necesară instituirea aceluiaşi regim juridic pentru a fi eliminată situaţia în care statul îşi stinge creanţele către persoanele fizice sau juridice mai târziu decât sunt achitate contribuţiile fiscale din partea acestora.

Adoptarea acestui amendament constituţional va obliga statul să plătească dobânzi şi penalităţi dacă întârzie o plată, aşa cum se întâmplă la momentul actual cu toţi cetăţenii şi companiile. Până acum statul plătea doar dobândă de întârziere, însă şi aceasta cu foarte mare greutate şi doar la cerere, uneori fiind nevoie de o acţiune în instanţă.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a lăudat miercuri amendamentul lui Chiuariu, prezentându-l ca pe o decizie importantă.

“Voi menţiona un lucru care mi se pare foarte important şi care aşază la nivel constituţional pentru  prima dată regimul juridic egal între creanţele statului şi contribuţiile fiscale ale cetăţenilor ale companiilor, ale tuturor instituţiilor. Până acum s-a invocat de foarte multe ori faptul că nu există un regim juridic egal de responsabilitate a statului ca şi a companiilor private”, a declarat miercuri liderul PNL.

Sursă: Gândul

CONTRA

Victor Ponta

Surse din USL au declarat că Primul Ministru, Victor Ponta, susţine că bugetul nu poate suporta şi plata dobânzilor şi a penalităţilor, motivând că deja sunt plăţi restante de făcut pentru magistraţi, drepturi de proprietate, fonduri europene.

Mai mult, în ceea ce priveşte efectele instituirii aceluiaşi regim juridic în cazul creanţelor împotriva statului şi contribuţiilor fiscale, consilierul economic al premierului Ponta, Cristian Socol, este de părere că “reglementarea va forţa statul la plata creanţelor într-un termen cât mai scurt”.

În încercarea de a-şi justifica punctul de vedere, premierul a declara: „Eu, având responsabilitatea gestionării ţării zi de zi, sunt cel care prezint cum stau lucrurile. Altfel, cei de la Comisie votează, iar la două pleacă acasă. Eu am de plătit salarii, pensii, am de plătit cheltuielile publice. Doar trebuie să găsim soluţia de prioritizare. În rest, principiul e foarte corect”.

Sursă: Gândul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*