PRO sau CONTRA amnistiei penale sau fiscale

PRO

Victor Ponta

În urma relatărilor din presă a unor cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal, Premierul Victor Ponta a solicitat oficial ministrului Muncii redactarea unui act normativ privind amnistierea pensionarilor care “din diverse motive, trebuie să dea acum nişte bani înapoi”.

O primă justificare a măsurii, pe lângă latura umană și socială, a fost adoptarea unor prevederi similare în trecut, pentru alte categorii de persoane.

El a declarat: „Mi se pare cumplit faptul că se sinucid oameni pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, sunt chemaţi acum să îşi vândă casele, să…cred că aşa cum am putut să facem pentru funcţionari publici sau pentru alte categorii, cred că avem obligaţia să facem pentru pensionari şi faptul că au trebuit să se întâmple nişte nenorociri, oameni care au fost citaţi pe la diverse instituţii cred că e un lucru regretabil “.

Ponta a precizat că va susţine acest proiect de lege în Parlament şi că speră ca toţi parlamentarii să înţeleagă că este vorba de un „efort mic” şi de un ajutor social indirect: „un ajutor pentru cineva care, probabil a greşit, dar nu a făcut-o ca să se îmbogăţească’ ”.

Această măsură s-ar aplica celor “peste 800 de pensionari [care] vor trebui să demonstreze cu acte că sunt bolnavi şi că nu au dat mită celor doi medici de la Comisia de Expertiză a Capacităţii de Muncă Argeş” în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014, pentru încadrarea într-un grad de invaliditate.

Guvernul va aproba un act normativ pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi anterior.

Sursa: Digi24

CONTRA

Ioana Lupea

Ioana Lupea este de părere că inițiativa de amnistiere a guvernului este un demers populist; precum și o încercare de a evita rezolvarea  unor disfuncționalități sistematice a pieței muncii:

“Prin gestionarea unui fenomen social, şomajul ascuns, cu mijloace penale represive, DNA a intrat periculos pe tărâmul ideologiei şi al populismului. Iar prin propunerea de amnistiere, premierul Victor Ponta acoperă, la fel de populist, o gravă problemă socială din portofoliul guvernului.[…] În realitate, pensia de invaliditate reprezintă şomaj ascuns, iar problemele, atât în cazul României cât al celorlalte state unde acest fenomen a fost studiat, sunt lipsa locurilor de muncă, incapacitatea de reinserţie socială a statului şi discriminarea pe piaţa muncii pe criteriul vârstei.”

Mai mult, Lupea consideră că acțiunea penală împotriva acestui segment de persoane reprezintă o „expresie a criminalizării sărăciei” și că această abordare nu este potrivită, pentru că problema este, în primul rând, de natură socială, nu penală:

“Aplaudată de comentatorii de dreapta, acţiunea  DNA este expresia criminalizării sărăciei în România, iar dacă instituţia va continua pe acest drum, anti-corupţia se va transforma într-o adevărată industrie. Persoanele care beneficiază de prestaţii sociale fără să aibă dreptul la ele, sunt, în mare parte şomeri care, din cauza vârstei sau a deficitului de locuri de muncă, au apelat la corupţie pentru a avea din ce sa trăiască.  Ceea ce înseamnă că vom vedea curând câteva milioane de săraci în cătuşe. „

Ea explică fenomenul prin paradoxul șomajului extrem de răspândit în România, dar inexistent în rapoartele oficiale și nediscutat în spațiul public:

„Guvernele care au trecut pe la palatul Victoria s-au împăunat cu şomajul scăzut din România, inclusiv cel condus de Victor Ponta. Iar FMI şi Comisia Europeană suferă de orbul găinilor: se uită doar la cifre fără a le păsa de deficitele structurale.  7% şomaj şi doar 4,3 milioane de salariaţi la o populaţie activă de 9 milioane de persoane este un paradox care nu se vede nici de la Washington, nici de la Bruxelles, iar de la Bucureşti cu atât mai puţin. A trebuit să vină preşedintele Cehiei Milos Zeman în vizită în România şi să exclame stupefiat: 5 milioane de salariaţi şi o rată a şomajului de 7% reprezintă un nonsens economic! […]Acestei formulări a problemei este obligat să răspundă Guvernul Ponta.”

Nu în ultimul rând, Lupea arată că “iertarea” pensionarilor de la plata pensiei necuvenite este doar o soluție temporară și ineficientă a problemei:
“Amnistia pensionarilor cărora li se cere returnarea pensiilor ilegale de invaliditate este o soluţie nu doar populistă ci şi temporară. Numărul celor care vor apela la prestaţii ilegale va creşte din cauza mutaţiilor economice produse de criză, iar rezolvarea nu este deloc penală aşa cum crede DNA şi nici evitarea asumării de către politicieni a acestui fenomen, care la rândul lui produce marginalizare socială. „

Sursa: Adevărul

 

Votați:

Vezi Rezultate

Loading ... Loading ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*